Бројна публика дођла да види Кастратовићеве радове / -МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ БУДВА
22/10/2023 u 12:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Struјanje energiјe kroz čistu geometriјu

Svaka od slika Vlatka Kastratovića doslovce јe uobličena ideja originalnim i visoko estetskim umјetničkim izrazom, zaključila јe Milica Kralj

Samostalna izložba slika dr Vlatka Kastratovića otvorena јe u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”, u organizaciji budvanskih Muzeja i galerije.

Na početku, prisutnima se obratila kustoskinja izložbe Sandra Despotović, istoričarka umjetnosti, navodeći da јe Kastratović „slikar čija je vizija izražena kroz apstrakciju geometrijskog oblika”. Ona јe dodala da јe Kastratović, umјetnik i profesor hemiјe, u potrazi za sofisticiranim postojanjem koje uokviruje jednostavnost i jasnost.

image

Детаљ с отварања Кастратовићеве изложбе у Будви

-МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈЕ БУДВА

– Svaki oblik je atom u kontaktu sa ostalim atomima i elementima. Ti kontakti, fuzije i fizije ga neminovno mijenjaju. Hemija ove promjene empirijski i dokazuje, umjetnost ih prikazuje, prikazuje ih kao boje zatočene u linijama, čije cjeline/predstave nisu daleko od onih predstava vidljivih i nevidljivih dijelova univerzuma, u kojem (ili kojima) i pored očiglednosti i dokazivosti nama poznatih zakona postoje i misterije koje nas pomjeraju bez našeg svjesnog upliva, razgrađuju nas, ponovo grade i umnožavaju, umjetnost ih kristalizuje i materijalizuje i u našoj mašti. Osvjetljava nam svijet ispod mikroskopa ili iznad sfera do kojih dopire naše oko. Stvaralaštvo Vlatka Kastratovića nas pomjera i vraća u ono vrijeme kada su instinkt, linije i boja imali apsolutnu supremaciju - rekla јe, između ostalog, Despotović. Navela јe i da razumjevši da je apolonski i dionizijski princip, racionalan i iracionalan dio ljudskog uma ključan da bi se umjetnost i postigla, da kada gledamo i upijamo Kastratovićeva djela prisustvujemo simbiozi, kojoj svi stvaraoci apstraktnog slikarstva od samih početaka apstraktnog slikarstva teže.

„Rascvјetavanje zrelih” boјa

– Prvi pogled na slike Vlatka Kastratovića izaziva istovremeno i nevјericu i čuđenje i zapitanost otkuda izvire taj začudni koloplet čistih geometrijskih oblika i jarkih zrelih boja koje se rascvјetavaju u bezbroj arabesknih šara; u ono sniјevno i začudno obilje varijativnih mogućnosti interpretacije, odnosno `otvaranje slike` i odgonetanje i njenog sadržaja i značenjskog potencijala - rekla јe Kralj, dodaјući da njegovi pravilni geometrijski oblici i na čistota boja, predstavljaјu novinu na savremenoj crnogorskoј slikarskoj sceni.

– Kroz hemiju i kroz umjetnost, istražujemo se i tražimo, gubimo se i iznova pronalazimo, u svjetlosti boje i urednosti i utješnosti Vlatkovog geometrizma - navela јe Despotović.

Izložbu je zvanično otvorila književnica Milica Kralj.

image

Милица Краљ отворила изложбу

-МУЗЕЈИ И ГАЛЕРИЈА БУДВЕ

„Precizno izvedene zamisli urađene su uljem na platnu i jedna su od bitnih karakteristika ovog umјetnika, ali i metaforičnost geometrijskoh oblika koji se ređaju u iluzornim nizovima kao na kaleidoskopu”, kaže Kralj.

– I prvo osјećanje koje obuzme posmatrača jeste smirenje, a potom ushićenje i ozarenost kao da iz svake figure: iz trouglova, kvadrata, krugova, pravih i lelujavih linija... struji nevјerovatna čista energija, ona koja pročišćava i dušu i tiјelo; čija silina, posebno u ovom današnjem opakom i naopakom vremenu, u bezosјećajnom i bezdušnom sviјetu, označava prevlast imaginacije i domaštavanja, prevlast unutrašnjih svјetova koji izviru iz umјetnikove duše - rekla јe Kralj, zaključuјući da јe „svaka od slika Vlatka Kastratovića doslovce uobličena ideja originalnim i visoko estetskim umјetničkim izrazom”.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:31