Božićni koncert u Baru / - FOTO: BARSKA NADBISKUPIJA
29/12/2023 u 09:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svečano otvaranje koncertne sezone prvih orgulja u Baru

Božićni koncert se održava u organizaciji Narske nadbiskupije

U konkatedrali Svetog Petra Apostola, večeras u 19 časova, u organizaciji Barske nadbiskupije održaće se Božićni koncert, koji će ujedno označiti i svečano otvaranje koncertne sezone 2023/24. prvih orgulja u Baru.

Na koncertu će u ulozi solista nastupiti poznata crnogorska operska umjetnica Sara Vujošević Jovanović (sopran), Dmitrij Grinih (bariton), višestruko nagrađivani mladi Aleksandar Volkov (orgulje), koji specijalno povodom koncerta dolazi iz Berlina, gdje živi i radi.

U programu će učetvovati i gosti koncerta Stjepan Gatilov (truba) i Arsenije Emšanov (diskant).

U okviru otvaranja prve sezone orguljaških koncerata, u prelijepom ambijentu jedne od najvećih katoličkih katedrala u Crnoj Gori, na repertoaru će se naći izuzetno poznati vokalno-instrumentalni klasični komadi duhovne muzike posvećeni Božiću, Djevi Mariji, kao i popularne božićne koletke… Navedeno uključuje djela sledećih kompozitora: J. S. Baha, Š. F. Gunoa, C. Franka, S. Manjuška, F. Grubera, F. Kačini, A. Dvoržaka, J. Maklakijevića, A. Adama,  O. Jančenka, D. Stahovića, G. Forea, Š.K. Sen-Sansa…

Na prvim elektronskim orguljama firme "Johannes" koje pripadaju Barskoj biskupiji, na savremen način su usnimljene mnogobrojne palete boja najpoznatijih orgulja istorijskih centara poput Pariza, Londona, Amsterdama… Stoga će publika imati priliku da istinski uživa u kompaktnosti prelijepih operskih glasova, crnogorskog soprana i baritona sa orguljama, koje po kvalitetu zvuka pružaju osjećaj kao da slušalac nije u Crnoj Gori, već u nekom od pomenutih gradova u Evropi i uživa u poznatom zvuku znamenite kraljice svih instrumenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:45