Глумачки и ауторски тим ”Покојника” на окупу / -KRSTO VULOVIC
20/06/2022 u 14:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У ЦНП-у почеле пробе за представу "Покоjник" Бранислава Нушића

Нушић веома сугестивно, тамним боjама, приказуjе лажни морал представника буржоаског друштва али и безакоње и корпуциjу на коjима почива читав друштвени поредак

Ново читање Нушићевог "Покојника", које режира Егон Савин, заjеднички је проjекат Црногорског народног позориштаа  и Центра за културу Тиват и прилагођена jе црногорском менталитетском и jезичком миљеу и контексту.

У представи играjу Боjан Димитриjевић, Александар Радуловић, Марко Баћовић, Слободан Маруновић, Лазар Драгоjевић, Горан Вуjовић, Стеван Вуковић, Славко Калезић, Деjан Иванић, Стеван Радусиновић, Бранка Оташевић, Драган Рачић, Jадранка Мамић и Радмила Божовић.

image

Егон Савин

-KRSTO VULOVIC

Ауторски тим чине сценографкиња Весна Поповић, костимографкиња Jелена Стокућа, асистенткиња костимографкиње Гордана Булатовић, Дубравка Дракић је задужена за сценски говор, извршна продуценткиња је Нела Оташевић, а асистенткиња редитеља је Радмила Божовић.

image

Бојан Димитријевић и Стеван Вуковић

-фото: KRSTO VULOVIC

– Нушић се у "Покоjнику" представља као неумољиви сатиричар коjи сада више не упућуjе благе подсмиjехе друштву и поjединцу доводећи их у неодољиво комичне ситуациjе, већ веома сугестивно, тамним боjама, приказуjе лажни морал представника буржоаског друштва али и безакоње и корпуциjу на коjима почива читав друштвени поредак. Трка за профитима неприкосновена jе и под заштитом jе власти. Случаj Павла Марића отктива горку истину о савременим поjавама и немоћи поштених људи да се одбране пред похлепном наjездом. У овоj комедиjи Нушић jе директно насликао спрегу власти са криминалом, као што jе отворено приказао полициjско насиље над грађанским правима и слободом сличности. Слика друштва у коjем jе закон – безакоње и пљачка, у "Покоjнику" jе лишена оне нушићевске веселости и разиграности – истакао jе. између осталог, Савин.

image

Бојан Димитријевић и Стеван Вуковић

-фото: Крсто Вуловић

Директор ЦНП-а Марко Баћовић jе истакао значаj сарадње са Центром за културу Тиват на овом проjекту.

– Неке од наjбољих режиjа Нушића икада урађених су управо Егонове и увjерен сам да ће рад са њим много значити нашем ансамблу и да ћемо добити велику представу – додао jе Баћовић.

Представа "Покоjник" биће премиjерно изведена на сцени у Тивту 30. jула, а почетком октобра отвориће нову позоришну сезону у Црногорском народном позоришту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:04