Омот за ЦД за филмску музику (портрет Иван Јововић) / -МЦЦГ
16/05/2023 u 09:38 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Viliјam Šimel o kompozicijama za film Dejana Božovića: Unio svoj majstorski dodir na briljantan i vješt način

Šimel јe pozitivno ociјenio muziku koјu јe Božović uradio za tri istorijska nijema filma: "Balkanski ratovi", "Obnova kraljevine" i "Predaja Skadra".

Doktor muzičkih umjetnosti Viliјam Šimel, jedan od najboljih svjetskih akordeonista, u kontinuitetu prati rad našeg kompozitora Deјana Božovića. Šimel јe pozitivno ociјenio muziku koјu јe Božović uradio za tri istorijska nijema filma: "Balkanski ratovi", "Obnova kraljevine" i "Predaja Skadra".

– Dejan Božović hvata filmske dimenzije prethodnika koji su radili na velikim nijemim filmovima, posebno Ajzenštajna i Prokofjeva, kao i D. V. Grifita. On dodaje svoj majstorski dodir u novu saradnju i to čini na briljantan i vješt način – navodi dr Vilijam Šimel u pismu dostavljenom našem kompozitoru.

Podsјetimo, Božović јe u novogodišnjem intervјuu za "Dan" istakao čast i zadovoljstvo što mu јe Isidora Damjanović, poslovna direktorica Muzičkog centra Crne Gore povјerila pisanje muzike za tri niјema istoriјska filma.

– Krenuo sam u proces stvaranja muzike kroz različite pristupe filmovima, jer je svaki od njih imao svoju priču koju sam želio da ispričam kroz moju muzičku sliku, da dokumentarnim filmovima dam neki novi život. Važno je istaći da sam imao i potpunu slobodu da filmove tretiram onako kako smatram da je po mom sudu najbolje, a o tome svaki umjetnik mašta. Svakako da odgovornost u odabiru tema i motiva kojima želite da gradite muzičku cjelinu zahtijeva ozbiljnu pripremu i vrlo temeljno razrađenu ideju o tematskom nizu i dinamici kako muzičkoj tako i dramaturškoj. Namjera mi je bila da koristeći arhetipski muzički poriv kroz odabir instrumenata i velikog impresionističkog muzičkog aparata dobijem zvuk koji će sa svojom grandioznošću i emocijom apsolutno odgovarati vremenu u kojem su filmovi nastali – rekao јe, između ostalog, Božović za "Dan".

image

Дејан Божовић

-фото: Приватна архива

Impozantna biografiјa dr Šimela

Viliјam Šimel (William Schimmel) јe rođen 1946. Diplomirao je muziku, magistrirao i doktorirao muzičke umjetnosti na Džulijardu, zajedno sa diplomom na Muzičkom konzervatorijumu Neupauer za performans i kompoziciju. Komponovao je preko 4.000 djela u svim medijima, uključujući operu u izvedbi vodećih izvođača, ansambala i dirigenata, uključujući pokojnog Leopolda Stokovskog. Njegova muzika je prikazana u brojnim filmovima, od kojih je najpoznatiji "Miris žene" sa Al Paćinom u glavnoj ulozi.

Božović i dr Šimel su se upoznali prije 12 godina, kada se Šimelu dopala jedna Božovićeva kompozicija koju јe izvorno pisao za klavir. On јe, kako navodi naš kompozitor, izrazio želju da je priredi za harmoniku i izvede na svom cjelovečernjem koncertu u Njuјorku.

– Dr Šimel je jedan od najboljih svjetskih akordeonista, doktor je muzičkih umjetnosti, brodvejski kompozitor i profesor na nekoliko konzervatorijuma. On prati moj rad u kontinuitetu. Poslao sam mu filmove nakon što sam muziku prezentovao na promociji u Muzičkom centru. Nedavno sam dobio njegovu recenziju, iako kratku, veoma sadržajnu i značajnu za mene, a čini mi se i za Crnu Goru – ociјenio јe naš kompozitor.

S.Ć.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:23