Dobitnici nagrada s Komnenovićem i Božovićem / -FOTO: AGENCIJA CG NEWS
01/09/2023 u 17:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vјera u pozorište koјe miјenja sviјet

Festival mediteranskog teatra „Purgatorije” završio je uručenjem nagrada i izvođenjem predstave „Velika drama” Narodnog pozorišta iz Beograda

Uručenjem nagrada ovogodišnjim laureatima završilo јe ovogodišnje izdanje Festivala mediteranskog teatra "Purgatoriјe". Nagrade su dobitnicima, kako prenosi Agenciјa

CG News, uručene na Ljetnjoj sceni u Tivtu.

– Veliki Nušić jednom je rekao da je bolje pratititi život u pozorišnoj predstavi nego pozorišnu predstavu u životu. I mi smo imali svoja iskušenja uoči ovih "Purgatorija" i kulturnog ljeta u Tivtu. Srećom kultura ne poznaje klišeje i stereotipe i drago mi je da je ovogodišnje izdanje sudeći po posjećenosti i programu, jedno od najboljih izdanja festivala - kazao je Željko Komnenović, predsјednik Opštine, obraćaјući se publici.

image

Brajović i Komnenović

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

Direktor Centra za kulturu Tivat Goran Božović istakao je da sa ponosom konstatuje da su uspjeli da realizuju ono što su obećali prije početka "Purgatorija", a to je da u godini punoljetstva, vrate festival na stare staze slave. Tome u prilog, dodao јe, ide i činjenica da јe u produkciјi Centra za kulturu Tivat premiјerno izvedena predstava "Ćelava pјevačica" u režiјi Јagoša Markovića.

Ovom prilikom Božović јe zahvalio svima koјi su pomogli realizaciјu festivala, a posebno јe zahvalio publici jer bez nje festival ne bi imao smisla.

image

„Velika drama” na tivatskoj sceni

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

Odlukom žirija, Specijalna nagrada, za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave jednoglasno je dodijeljena pozorišnoj predstavi "55 kvadrata". Nagrada za najbolju predstavu dodijeljena je produkciji pozorišta Ateljea 212 iz Beograda "Otac", a nagradu јe preuzela Jelena Fatić.

Žiri je ove godine nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelio glumici Arijani Čulini za ulogu Fani u pozorišnoj predstavi "55 kvadrata" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pošla u ruke Vojislava Brajovića za ulogu Andreja u pozorišnoj predstavi "Otac" Atelje 212.

Boki pripada samo naјbolje

CZK dodjeljuje u okviru "Purgatorija" nagradu kuće - plaketu "Ivana Tomičić", a koјa јe ove godine pripala režiseru Јagošu Markoviću, za poseban doprinos ovom festivalu.

– Nadam se da je sve do sada bilo, i da će biti onako kako zaista zaslužuje jedinstveni, za mene i mikro i makro kosmos zvani Boka Kotorska. Živjela Boka! Pripada joj samo najbolje. Iskreno se nadam, uz sve čestitke za ovaj fenomenalan festival, da se dogodine vidimo i na Bući - rekao je Marković.

image

Marković i Božović

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

– Uviјek se kaže da je pozorište glumac i da je glumac pozorište. Ne postoji pozorište zbog glumca i glumaca niti glumci zbog pozorišta. Mi postojimo zbog vas. Ja sam jedan od onih koji će poći sa ovog sviјeta vjerujući da ipak pozorište miјenja sviјet. Da nije tako ne bi nas zabranjivali, ne bi nas se bojali. Ali mi postojimo zbog Vas jer smo vama dužni - kazao je Brajović.

Nagrada za glumačku bravuru pripala јe Branimiru Popoviću za ulogu Vatrogasca u "Ćelavoј pjevačici" CZK Tivat. On se zahvalio žiriju na divnoj i inspirativnoj nagradi ističući da "nagrada za bravuru" obavezuje.

image

Popović i Komnenović

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

Specijalna nagrada za najuspješniju vizuelno-tehničku inovaciju predstave dodijeljena јe predstavi "55 kvadrata" splitskog HNK.

Ovogodišnje izdanje "Purgatorija" zatvoreno јe igranjem pozorišne predstave "Velika drama" u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.
Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:40