Наталија Вујошевић, кураторка изложбе у Двборцу Петровића / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА
05/05/2021 u 08:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Будућност у рушевинама" на 30 година од проглашења еколошке Црне Горе

Публика заинтересована за експериментални и промишљени умјетнички визуелни израз, али и различита питања која оптерећују савремену цивилизацију, нарочито еколошка, требало би да посјети у Дворцу Петровића, у просторијама Фондације "Петровић Његош" изложбу "Будућност у рушевинама". Изложба је дио ширег пројекта "Екологије будућности/Будућност у рушевинама" ликовне умјетнице, кураторке ове поставке Наталије Вујошевић, а може се погледати до 28. маја.

Проjекат "Екологиjе будућности" иницирали су British Council и Фондациjе "LUX" Лондон, а црногорски партнери су им Филмски центар Црне Горе, Институт за савремену умјетност и Фондација "Петровић Његош". На отварању су се публици обратили Вања Маџгаљ, испред Британског савјета, Сехад Чекић, директор ФЦЦГ и Вујошевићева.

Видео и филмски радови

Публика ће видјети видео и филмске радове Адриjане Гвозденовић, Луиса Хендерсон, Ленке Ђороjевић & Матеjа Ступице, Иване Марковића, Уриела Орлова, Ирене Лагатор Пеjовић, Шарлот Продгер, Бена Риверса, Ивана Салатића и Jелене Томашевић.

– Изложба представља умјетнике и умјетнице који кроз различите приступе, од поетског, научно-истраживачког, до спекулативних пракси, користећи се језиком пејзажа и архива, посматрају и биљеже процесе из окружења које клизи у дистопију - рекла је Вујошевић. Након навођења пратећих програма, разговора и радионица, као и Форума за просторну акциjу КАНА-е, Вујошевић је оцијенила да је интересантно је видјети како умјетници из различитих позиција, неки из центра, неки са маргине, виде данас што нам је заједничко, а то је доба антропоцена и касног капитализма у коме сви егзистирамо.

"Будућност у рушевинама" догађа се управо на 30 година од проглашења Црне Горе еколошком државом.

Поштуjући спровођење превентивних мjера у борби против пандемиjе вируса корона, изложба је отворена онлајн. За посјетиоце отворена је данас од 11 часова. Организатори наводе да због ограниченог броjа посjетилаца у Фондациjи истовремено, обавезна jе резервациjа посjете путем линка https://www.eventbrite.com/.../buducnost-u-rusevinama...

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:50