Ilustracija / Shutterstock
19/01/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Boravak u prirodi može da smanji upotrebu ljekova za smirenje

Sudeći prema novoj studiji, ova praksa dobija sve jače naučno utemeljenje

Dva sata na nedjeljnom nivou provesti u prirodi: ovako nekako izgleda recept kanadskih ljekara namijenjen smanjenju anksioznosti i stresa.

Naučni dokazi o tome koliko je boravak u prirodi koristan za ljudsko zdravlje postaju sve jači.

Posljednje u nizu istraživanja dolazi iz Finske i ukazuje na to da šetnja parkom ili boravak u bašti mogu da smanje korišćenje ljekova za visok pritisak, anksioznost, insomniju, depresiju i astmu među stanovništvom gradova.

Istraživači sa Finskog instituta za zdravlje i blagostanje i Univerziteta istočne Finske povezali su posjećivanje prirode tri do četiri puta nedjeljno sa smanjenjem vjerovatnoće za upotrebu određenih medikamenata, i to za 36 odsto kada je riječ o ljekovima za visoki pritisak, 33 odsto kada je riječ o ljekovima za smirenje i 26 odsto kada je riječ o ljekovima za astmu.

Ukoliko se broj posjeta zelenim prostorima poveća na pet puta u toku nedjelje, učinak na zdravlje je još bolji, utvrdilo je istraživanje koje je sprovedeno na šest hiljada stanovnika Helsinkija.

Ako imate sreću da živite okruženi zelenilom, rezultati ipak nisu isti. Ono što zaista pravi razliku jeste kada se krećete i provodite vrijeme na ozelenjenim površinama.

Iako se navodi da postoji mogućnost da su nalazi nastali kao plod toga da osobe boljeg zdravstvenog stanja češće izlaze i borave na otvorenom, oni svakako pokazuju eventualno postojanje veze koju treba dodatno proučiti.

Ipak, nesumnjivo je da čak i kratak odmor u prirodnoj sredini prija ljudima, te ga kanadski ljekari već prepisuju kao terapiju.

Kako ističu autori analize, bitno je da urbani planeri obezbijede građanima blizinu ozelenjenih oaza.

Sudeći prema podacima iz Beograda, u užem centru primjetno je manje zelenila nego 1990. Suprotan trend bi mogao ne samo da se pozitivno odrazi ne samo na javno zdravlje, već i da doprinese borbi protiv klimatskih promjena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:51