/ -SHUTTERTSOCK
17/01/2024 u 14:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vitamin E: Zašto je važan i u kojim namirnicama se nalazi

Vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca

Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u telu i zdravlju ljudi, a određene namirnice ga sadrže. Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pored toga, vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Takođe je esencijalni nutrijent, što znači da ga tijelo ne proizvodi i da ga morate unositi kroz ishranu. Međutim, važno je napomenuti da prekomjerni dodaci ishrani sa ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih tegoba, pa je izuzetno važno kako i koliko ga koristite.

Neka istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upale.

Kao snažan antioksidans, vitamin E je esencijalni nutrijent potreban za optimalno zdravlje.

Ovaj vitamin se nalazi u širokom spektru namirnica, uključujući ulje lješnika, avokado, spanać, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu ishranu kao deo zdravog i uravnoteženog načina života. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica.

Hrana bogata vitaminom E

Orasi

Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi.

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti orašaste plodove u svoju ishranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodati u salate, žitarice ili smutije. Međutim, važno je da ih konzumirate umjereno zbog njihove visoke kalorijske vrijednosti.

Suncokret

Sjeme suncokreta je još jedan odličan izvor vitamina E i može se jesti kao užina ili kao dodatak raznim jelima. Savršeni su za miješanje u grickalice kao što su granola ili miks – ili ako želite nešto slano, svoju omiljenu salatu možete posuti sjemenkama suncokreta ili ih pomiješati sa grčkim jogurtom, kako stručnjaci predlažu.

Zeleno lisnato povrće

Povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E, zajedno sa drugim važnim hranljivim sastojcima poput vitamina A i K.

Avokado

Ova voćna supernamirnica nije samo bogata zdravim mastima već i vitaminom E, koji podržava zdravlje kože i imunološkog sistema.

Vitamin E u avokadu djeluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju opšteg zdravlja.

Mahunarke

Grašak, sočivo i leblebija su mahunarke i namirnice koje su bogate vitaminom E i lako se mogu dodati raznim jelima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:10