Сурутка / Сурутка
13/04/2021 u 13:26 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сурутка јача имунитет и ублажава стрес

Најбоља замјена за спортска пића
Сурутка jе "нуспроизвод” код производње сира, а богата jе корисним нутриjентима - магнезиjумом, калциjумом, цинком, фосфором, витаминима Б и аминокиселинама.

Добро утиче на кости, jер надокнађуjе бjеланчевине, хидрира тиjело и наjбоља jе замjена за спортска пића, па се често употребљава у бодy буилдингу.

Због огромне хранљиве вриjедности, она се пореди чак и са маjчиним млиjеком. Подстиче размножавање ацидофилних бактериjа, коjе су природни антисептик. Одлична jе за диjете и детокс програме, jер убрзава метаболизам. Код стариjих особа, сурутка спречава остеопорозу, чисти крвне судове, скида наслаге на зубима, превенира кариjес и регенерише и чува jетру.

Терапиjе сурутком познате су у лиjечењу цревних поремећаjа (попут нередовне столице), хормоналних проблема, гоjазности и проблема са циркулациjом, као што су зачепљење артериjе.

Конзумира се тако што се кашика сурутке раствори у чаши воде и попиjе као додатак исхрани. Ако желите да вам оваj напитак буде укусниjи, дадаjте мед у мало топле воде и у то нациjедите сок од два лимуна и све помиjешаjте са литром сурутке.

Сурутка може да помогне и при мршављењу, jер садржи мноштво протеина коjи повећаваjу мишићну масу и даjу осјећаj ситости уз малу количину калориjа. У сурутки остаjу наjбољи и наjвредниjи састоjци млијека и то витамини Б и Е, минерали и млијечни шећери, коjи су заслужни за изградњу финих и њежних веза у мозгу.

Оно што нам jе у последње вријеме свима заjедничка особина jесте то што се налазимо под стресом. Сурутка jе идеалан напитак за оваj проблем. Разлог jе то што у нашем тијелу изазива лучење серотонина (хормона задовољства) од коjег ћете се осјећати добро и из тијела избацити стрес.

Истраживања су показала да сурутка садржи имуноглобулине и лактоферин, коjи играjу значаjну улогу у спречавању упала у цијелом организму. Унутрашње упале су jедан од главних узрока кардиоваскуларних и канцерогених обољења.

Сурутка подиже имунитет организма и jача општу отпорност и зато се налази у формулама већине нових спортских и имунолошких додатака исхрани, као и као основна формула за исхрану беба.

Препоручена дневна доза jе 500 мл до максимално jедног литра дневно, уколико се ради о обичноj течноj сурутки. Можете jе пити на празан стомак уjутро, али нећете погријешити ако jе будете попили у више наврата током дана.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:34