Ilustracija
01/12/2022 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna rupa je "progutala" zvijezdu koja joj se previše približila

Astronomi su otkrili snažan događaj na više od polovine poznatog svemira, kada je crna rupa uništila zvijezdu koja je lutala preblizu ovom nebeskom "nasilniku", prenosi N1.

Ali ovo nije bio običan primjer proždrljive crne rupe. Bio je to jedan od samo četiri primjera, prvi od 2011. godine, kada crna rupa razdire zvijezdu u prolazu, šaljući užarene mlazove visokoenergetskih čestica koje lete u suprotnim smjerovima kroz svemir, rekli su naučnici.

Bio je to najudaljeniji i najsjajniji takav događaj, do sada zabilježen. Astronomi su opisali događaj u studijama objavljenim u srijedu u časopisima Nature i Nature Astronomy.

Čini se da je krivac supermasivna crna rupa, za koju se vjeruje da je stotine miliona puta veća od mase našeg Sunca, a nalazi se otprilike 8,5 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Svjetlosna godina je udaljenost koju svjetlost pređe za godinu dana.

- Mislimo da je zvijezda bila slična našem Suncu, možda masivnije, ali uobičajene vrste, rekao je astronom Igor Andreoni sa Univerziteta Maryland i NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard, vodeći autor jedne od studija.

Događaj je otkriven u februaru astronomskim istraživanjem Zwicky Transient Facility, koristeći kameru pričvršćenu na teleskop u opservatoriji Palomar u Kaliforniji.

Udaljenost je izračunata pomoću veoma velikog teleskopa Evropske južne opservatorije u Čileu.

- Kada se zvijezda opasno približi crnoj rupi - ne brinite, to se neće dogoditi Suncu, nasilno je razbijena gravitacijskim silama plime i osjeke crne rupe, slično kao mjesečev plimni efekat na Zemlji, ali sa većim sila, rekao je astronom Michael Coughlin sa Univerziteta Minnesota i koautor studije.

Kako je dodao: "Dijelovi zvijezde su tada zarobljeni u brzo rotirajućem disku oko crne rupe. Konačno, crna rupa proguta ono što je ostalo od kolabirane zvijezde na disku. U nekim vrlo rijetkim slučajevima, za koje procjenjujemo da su 100 puta rjeđi, snažni mlazovi materijala se lansiraju u suprotnim smjerovima kada dođe do plimnog poremećaja".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 00:07