/ - SKRINšOT ILUSTRACIJA YOUTUBE: THE ROYAL FAMILY CHANNEL
15/09/2023 u 07:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Džemper princeze Dajane prodat za više od milion

Aukcijska kuća je potvrdila cijenu prodaje od 1,1 milion dolara uključujući troškove i proviziju, što je oko 14 puta više od najviše procjene (80.000 dolara)

Čuveni vuneni džemper sa ovcama koji je nosila princeza Dajana 1981. godine ubrzo poslije vjeridbe sa princom Čarlsom prodat je za 1,1 milion dolara na aukciji u Sotbiju, poslije žestoke borbe kupaca preko interneta, pišu agencije.

Aukcijska kuća je potvrdila cijenu prodaje od 1,1 milion dolara uključujući troškove i proviziju, što je oko 14 puta više od najviše procjene (80.000 dolara).

Prodaja koja je bila otvorena preko interneta od 31. avgusta je postala življa u posljednjim minutima kada je podignuta konačna cijena sa 200.000 na 1,1 milion dolara sa podizanjima od po 50.000 dolara, prenosi Frans pres.

Sotbi je naveo da se radi o rekordnoj aukcijskoj prodaji za dio odjeće koji je nosila princeza Dajana čiji predmeti i dalje privlače kolekcionare 26 godina poslije njene smrti u automobilskoj nesreći u Parizu.

U januaru je američka zvezda Kim Kardašijan je na aukciji u Londonu kupila čuveni privjezak koji je princeza nosila za 197.453 dolara.

Aukcijska kuća Sotbi navodi da se takođe radi o rekordnoj ceni dobijenoj za džemer, nadmašivši cijenu kardigana koji je nosio Kurt Kobejn 1933. godine na akustičnom koncertu Nirvane preko MTV-a, koji je postao legendaran, a prodat je 2019. za 334.000 dolara.

Dajana Spenser je neposredno poslije veridbe obukla svoj crveni džemer sa bijelim ovcama i jednom crnom na polo utakmici sa princom Čarlsom u junu 1981. godine, i ostavila utisak svojim opuštenim stavom i stvorila prema Sotbiju veliki kulturni i viralni trenutak.

Njena pojava u javnosti takođe je bila velika neočekivana reklama za dvije kreatorke džempera Sali Mur i Džoanu Ozborn, i njihovu marku "Warm and Wonderful".

Nekoliko nedjelja kasnije one su dobile dopis iz Bakingemske palate da je buduća princeza od Velsa oštetila džemer uz pitanje da li mogu da ga poprave ili zamijene. One su za nju napravile novi džemper koji je nosila 1983.

A prvi oštećen džemper nije bio popravljen i poslat nekom drugom kao što su one mislile. U martu 2023. godine Džoana Ozborn ga je našla u kutiji na svom tavanu i Sotbi je potvrdio autentičnost, prema saopštenju aukcijske kuće. Sotbi je potvrdio da su dvije keratorke prodavci džempera.

I gotovo 40 godina kasnije model je ponovo lansiran u prodavnicima u partnerstvu između marke "Rowing Blazers" i dve kreatorke Sali Mur i Džoane Ozborn.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:01