/ FOTO: IYOUTUBE INGSANDQUEENSOFFASHION
15/07/2022 u 10:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ko je bio Đovani Đani Versaće: Ovo je razlog zašto je ubijen

Iako su Kunanan i Versaće bili otvoreni homoseksualci i trčali u sličnim krugovima, policija nije uspjela pronaći dokaze da su se ikada sreli

Đovani Đani Versaće rođen je 2. decembra 1946. godine, a preminuo je 15. jula 1997. godine. Bio je uspješni italijanski dizajner odjeće i pozorišnih kostima.  Na njega su uticali Endi Varhol i moderna apstraktna umjetnost; smatra se jednim od najživopisnijih i najnadarenijih dizajnera s kraja 20. vijeka.

Ubica Sprea Endru Kunanan (Spreea Andrew Cunanan) ubio je svjetski poznatog italijanskog modnog dizajnera Đanija Versaćea (Giannija Versacea) na stepenicama ispred njegove vile u Majamiju. Versaće je upucan dva puta u glavu, a Kunanan bježi sa mjesta događaja, piše Avaz.

Kunanan nije imao krivični dosije prije proljeća 1997. godine, kada je započeo ubijanje u Mineapolisu . Dana 27. aprila 1997., nakon putovanja iz San Diega, Kunanan je nasmrt pretukao Džefrija Trejla. Treil je bio poznanik Dejvida Medsona, bivšeg ljubavnika Kunanana kojeg je Kunanan zauzvrat ubio 3. maja. 

Kunanan je pucao u Medsona, u glavu, bacio njegovo tijelo u blizini jezera izvan Mineapolisa i uzeo njegov crveni džip Cherokee. Dva dana kasnije, u Čikagu, dobio je pristup imanju bogatog developera Li Miglina , pretukao ga na smrt i ukrao njegov Lexus. Dana 9. maja, Kunanan je napustio Miglinov automobil u Pensvileu Nju Džersi, i ubio čuvara groblja Vilijama Resea zbog njegovog crvenog kamioneta.

S obzirom da je masovna potraga FBI-a na Kunanana već bila u toku, odvezao se do Majami Biča (Miami Beach) i 11. jula prepoznao ga je zaposlenik brze hrane koji je vidio njegovu fotografiju u televizijskoj emisiji Najtraženiji u Americi. Međutim, policija je stigla prekasno, a četiri dana kasnije Kunanan je ubio Versaćea ispred njegove vile u South Beachu. Iako su Kunanan i Versaće bili otvoreni homoseksualci i trčali u sličnim krugovima, policija nije uspjela pronaći dokaze da su se ikada sreli.

Versaćeovo ubistvo pokrenulo je nacionalnu potjeru za Kunananom, koji je bio poznat po svojoj kameleonskoj sposobnosti da izgleda drugačije na svakoj njegovoj slici. Međutim, 23. jula potraga je završila samo 40 blokova dalje od Versaćeove kuće na dvoetažnom čamcu u koji je Kunanan provalio. Tamo ga je policija pronašla mrtvog od samo nanesene rane od metka iz istog pištolja koji je odnio živote dvije njegove žrtve. Nije ostavio poruku o samoubistvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:21