Šetnja dovoljna za sagorijevanje kalorija / -FOTO: SHUTTERSTOCK
21/12/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kilograme možete izgubiti samo smanjenjem kalorija i šetnjom

Da biste izgubili kilogram sedmično, morali biste smanjiti unos kalorija putem dijete i fizičke aktivnosti za 3.500 do 7.000 kalorija

Možete izgubiti značajan broj kilograma šetnjom i smanjenim unos kalorija, ali da bi imali trajne rezultate, poželjno je da ne gubite previše kalorija.

Naime, za dugoročni gubitak kilograma, trebali biste gubiti jedan sedmično, a to znači da bi idealno bilo izbaciti 250 do 500 kalorija dnevno iz ishrane i sagorjeti 250 do 500 kalorija dnevno vježbanjem.

Pola kilograma otprilike iznosi oko 3.500 kalorija. Da biste izgubili kilogram sedmično, morali biste smanjiti unos kalorija putem dijete i fizičke aktivnosti za 3.500 do 7.000 kalorija.

Kako biste odredili koliko kalorija dnevno biste trebali unositi kako bi postigli kalorijski deficit, potrebno je da oduzmete 500 kalorija od svog svakodnevnog unosa.

Prema istraživanju s Harvarda, osoba od 70 kilograma u prosjeku sagori oko 300 kalorija za sat vremena šetnje, ako im je za 1,5 kilometar šetnje potrebno oko 17 minuta. S tom težinom i tempom, da biste izgubili kilogram sedmično, trebali biste hodati 90 minuta ili više dnevno.

Najbolji način da izbjegnete suvišne kilograme je da iz svoje ishrane izbacite zaslađena pića jer sadrže veliki broj kalorija. Takođe, potrebno je da smanjite porcija svojih obroka i zamijenite prerađenu i masnu hranu zdravijim namirnicama.

Pored toga, veoma je važno da zapišete šta i koliko jedete, a to podrazumijeva i broj kalorija. Potom uz pomoć pametnih uređaja, zabilježite kalorije koje ste izgubili šetnjom.

Na kraju, od zbroja kalorija koje ste dobili kroz hranu oduzmite broj kalorija koje ste izgubili hodajući kako biste vidjeli jeste li dosegli ciljani broj kalorija za taj dan. Gubitak težine od jednog kilograma svake sedmice, pomoći će vam u gubitku do četiri kilograma mjesečno, a najbolja stvar kod ovog načina gubitka kilograma jeste da je ono dugoročno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:46