/ -FACEBOOK
13/01/2024 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sačuvajte orhideju tokom zime

Pokušajte je smjestiti u najosunčaniju prostoriju u kući

Zbog svoje ljepote i raznolikosti boja orhideje su mnogima omiljen cvijet. Uz malo pravilne njege i znanja, njihovo održavanje će biti jednostavno. S obzirom na to da im je prirodno stanište tropski kraj, one zahtijevaju nešto vlažniji vazduh i ugodne temperature.

Tmurni, kratki zimski dani nisu baš najpogodniji za vašu orhideju, a kako ona traži puno  sunčeve svjetlosti, pokušajte je smjestiti u najosunčaniju prostoriju u kući, na mjesto gdje dopire puno prirodnog svjetla.

Ako ste primijetili da pupoljci vašeg omiljenog cvijeta padaju, vjerovatno je izložen propuhu. Ona preferira ipak nešto stabilnije temperature, stoga joj izmjena toplog i hladnog zraka te propuh nikako ne odgovaraju. Kao što ne trpi propuh i nagle promjene, tako ova biljka ne trpi ni puhanje toplog zraka direktno u nju, te mora biti daleko od izvora topline.

Više vlažnosti

Uočite li da se korijen počinje sušiti ili poprima sivkastu ili bijelu nijansu znači da vaš cvijet treba malo više vlažnosti. Smežurani listovi su takođe znak da morate povećati količinu vode s kojom je zalijevate. Pojava požutjelih listova govori da bi vaša orhideja trebala primiti malo više neizravnog prirodnog svjetla ili da ju treba pognojiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:47