Немања Пантелић / -Тијана Јанковић Јеврић
24/04/2022 u 13:30 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дизајнер Немања Пантелић о колекцији „Geo Reborn”: Баланс између креативе и носиве моде

Дизајнер је у Подгорици приказао нову колекцију под називом Geo Reborn, која је према његовим ријечима, наставак НП приче

Српски дизајнер и стилиста Немања Пантелић први пут се представио црногорској модној публици на недавно одржаној недјељи моде у Подгорици. Дизајнер је приказао нову колекцију под називом Geo Reborn, која је према његовим ријечима, наставак НП приче. Због чега се дуго чекало на презентацију његових модела у Црној Гори, новој колекцији, модним трендовима али и стилизовању јавних личности, Пантелић говори у наставку интервјуа за "Дан".

– Обично се у истом период одржава више различитих модних манифестациjа, често се преклапаjу и из тог разлога ми jе било тешко да ускладим своjе представљање колекциjе. Сада jе ситуациjа другачиjа – своjу ревиjу у Београду имам тек у маjу, тако да сам у могућности да све постигнем. За ову сезону сам припремио двиjе колекциjе, а управо jедна од њих је представљена црногорскоj публици. И ову као и све претходне карактерише баланс између креативе и носиве моде, елегантног и "street wear-а", по чему jе моj рад препознатљив. Игра боjом,структурама различитих материjала и геометриjе као неизоставног елемента у кроjу и дезенима. Нова колекциjа Geo Reborn, дванаеста по реду, jе наставак NP приче. Назив се односи на поновно рађање тj. излазак из короне, и надамо се тешког периода и враћању креативности и ревиjама. Стилски се надовезуjе на претходну, уз измиjењене детаље и колорит у складу са актуелним трендом.

●Шта Вам jе послужило као инспирациjа за стварање ове колекциjе?

– Оно што jе моjа стална инспирациjа jе утицаj футуризма, елементи традиционалне одjеће далеког истока, утицаj дизаjна jапанских креатора као и стваралаштва сликарке Соње Делоне коjе се запажају дизаjну текстила. Осим боjе, игра разноврсних текстура тканина jе незаобилазна компонента у мом раду.

●Након двиjе године виртуелних ревиjа, публика коначно може да ужива у ревиjама и моделима дизаjнера уживо. Колико jе оваj период пандемиjе утицао на Ваш рад ?

– И током периода пандемиjе jа сам наставио са израдом колекциjа своjим уобичаjним темпом. Иако нису приказане на ревиjама, радио сам промотивне фотографиjе и продавао у концепт радњама гдjе иначе излажем. Ниjе битно утицао на моj рад – креативна инспирациjа се не може тако лако зауставити.

●Да ли jе и колико утицао на креативни рад дизаjнера ?

– Већина креатора своjе колекциjе припрема за неке посебне, свечане прилике. Како тога ниjе било током пандемиjе – трудили су се да прилагоде своjе креациjе новонасталим потребама купаца. Како jа иначе креирам функционалну одjећу, коjа уз мање измjене у стајлингу може промиjенити намjену, сам стил мога рада ниjе било потребно много миjењати нити прилагођавати ситуациjи.

●Због свеукупне ситуациjе многи дизајнери су се окренули онлајн продаjи ?Да ли сте и Ви поборник тога?

– Подржавам онлајн продаjу – али дизаjнерска одjећа jе специфична и стварни поштоваоци моде и дизаjна ипак више воле да пробаjу моделе и утврде како се у њима осjећаjу. Куповина дизаjнерске одjеће jе ритуал у коме се ужива. Назалост, нове генерациjе све више губе таj приступ и радиjе носе конфекциjу у коjоj сви изгледаjу на исти начин без оригиналности и личног стила.

Добре панталоне и сако су основа свега

●Шта jе наjвећи модни класик коjу jедна жена и мушкарац треба да посjедуjу у свом гардероберу ?

-Изненадићете се али нећу рећи мала црна хаљина! Не зато што сматрам да jе не треба имати, већ у хаљини увиjек изгледате исто, она се лако препознаjе и мале су могућности да jе модификуjете. Предност даjем добрим панталонама и сакоу, коjе можете да носите на више различитих начина, уклапате уз кошуље, блузице, маjице и тиме миjењате цjелокупни изглед. Промjеном обуће можете да оставите утисак елеганциjе или пак спортског стила. Исто важи и за мушкарце. Добре панталоне су основа свега.

●Ко су жене коjе носе моделе Немање Пантелића ?

– Jа увиjек кажем да своj бренд видим у фокусу дjевоjака или жена изнад 25 година. Ово не значи да млађи нипошто не треба да носе или купуjу (већина манекенки коjе носе моjе ревиjе су млађе) него мислим да то боље стоjи на неком стариjем, животно изграђеном, са ставом и одлучношћу. То jе самосвjесна дjевоjка или жена, испуњена у животу, задовољна собом, коjа жели и нема проблем да привуче пажњу на себе, да jоj моj модел одjеће буде само jош jедан детаљ коjим ће употпунити слику коjу жели да остави. Оно што увиjек наговjештавам, комади су врло модерни, ванвременски и лако уклопиви. Иако на ревиjама изгледа све футуристички, сваки модел када узмете у руке и прилагодите га себи изгледа добро, ефектно и што jе наjбитниjе, можете више пута да га носите и изгледаћете сваки пут другачиjе.

●Ви креирате и мушку моду упоредо са женском, за шта се мали броj дизаjнера одлучуjе. Како то постижете, шта Вам jе наjвећи изазов ?

– Од почетка мог бављења модом, подjеднаку пажњу сам посвећивао дизаjну мушке моде. Сматрам да на нашем тржишту недостаjу креативни и оригинални комади мушке одjеће. Често сам био у ситуациjи да имам проблем да нађем нешто оригинално за себе и тако jе кренула та модна прича. У почетку сам креирао за приjатеље, а касниjе се повећала тражња и уживам у стварању нових необичних креациjа. Оне увиjек прате и усклађене су са женским моделима. Такође постоjе креациjе коjе су унисекс – могу их носити оба пола.

●Бавите се и послом стилисте, колико jе захтjевна стилизација jавних личности. Какво jе Ваше искуство у том послу? Са ким сте све од познатих личности радили, а са ким прижељкуjете сарадњу?

– Наравно да ниjе лако, али када већ посjедуjете оговараjућа знања стечена током студиjа, и годинама их надограђуjете, све постаjе лакше. Основно jе да знате намjену за коjу некога облачите. Ниjе свеjедно да ли jе то сценски наступ или нека дневна одjећа. Одjећа такође мора да прати личност, стил и фигуру. Помоћу одjеће ми невербално комуницирамо са околином. Зато свака одјевна комбинациjа шаље одређену поруку о њеном носиоцу. Свеукупно гледано, имам позитивна искуства. Не бих никога посебно издваjао. Сваки нови задатак jе за мене изазов.

●По Вашем искуству, шта jе до сада наjважниjе у свиjету моде што сте научили ?

– Према мом искуству, наjбитниjе jе оно што се може примиjенити и на све друге послове – бити стрпљив на првом мjесту, вриjедан, не очекивати да се нешто деси преко ноћи. Не треба срљати већ одабрати прави тренутак и ситуациjу и тада се представити у наjбољем свjетлу. Колико год се таj посао чини лак људима, то ниjе никаква баjка ни игра већ захтиjева студиозан рад и посвећеност. Иза jедне колекциjе стоjи много сати рада, усклађивања, промjена, нових одлука, одбацивања скица док се не дође до финалног изгледа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:21