/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-JULIA KISELEVA
16/11/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kotrljanje teniske loptice stopalima uklanja bol i napetost

Samo nekoliko minuta kotrljanja teniske loptice stopalima je jednostavan i efikasan način da ublažite, pa čak i sprečite napetost i bolove

Ako postoji jedan dio tijela koji zaslužuje malo dodatne ljubavi i pažnje, to su stopala. Ona su ono što nas povezuje sa zemljom, pružajući ravnotežu i stabilnost neophodne za svakodnevni život. Pošto su naša stopala tako često zanemarena, obično ne razmišljamo da se brinemo o njima sve dok već ne osjetimo bol ili nelagodnost.

Kada osjećate zategnutost, osjetljivost ili bol u stopalima, to može uticati na svaki dio tijela. Samo nekoliko minuta kotrljanja teniske loptice stopalima je jednostavan i efikasan način da ublažite, pa čak i sprečite napetost i bolove. I da se osjećate srećnije i opuštenije.

Kao i svaki drugi dio tijela, vaša stopala su dom mišića i vezivnog tkiva, zvanog fascija, koji pružaju podršku i snagu. Kako vrijeme prolazi, ovo tkivo može biti pod stresom oštećeno zbog povreda, loše mehanike ili prekomerne upotrebe. Kako ovi mišići i fascije postaju oštećeni, oni imaju tendenciju da se upale i zatežu. To može ograničiti pokretljivost, snagu i ukupnu funkciju. Ovo može dovesti do još većeg bola i nelagodnosti ne samo u zahvaćenom regionu, već i u drugim djelovima tijela.

Koristeći sopstvenu tjelesnu težinu da izvršimo pritisak i "razvučemo" napeta stopala, možemo brzo i efikasno ublažiti bol i ukočenost. I istovremeno pokrenuti brži oporavak od povreda. S obzirom na to da su naša stopala skoro uvijek pod stresom, s malo vremena za oporavak, izuzetno je važno da se svakodnevno posvetimo njighovoj relaksaciji, piše lepotaizdravlje.rs

Šta možete koristiti za samo masažu stopala

Foam Roller

Kada pomislite na valjanje rolera od pjene, vjerovatno ne zamišljate da ga koristite za stopala, ali to je odlična opcija! Široka površina će vam omogućiti da primijenite nježan, sveobuhvatan pritisak na mišiće i tkiva duž dna stopala.

Sportske loptice

Za samo masažu stopala možete koristiti različite loptice, a teniske su se odlično pokazale. Vrše odličnu, dubinsku masažu stopala.

Flaša sa zaleđenom vodom

Ako možete da se nosite sa hladnoćom, kotrljanje flaše sa zamrznutom vodom nije samo odlično za ublažavanje napetosti, već je i od velike pomoći u borbi protiv upale. Ako više volite osjećaj sportske lopte pod nogama, možete i da ostavite tenisku lopticu na nekoliko sati u zamrzivaču da biste postigli isti efekat.

Kako se izvodi tehnika

Izvođenje samomasaže stopala je jednostavno i može se uraditi skoro bilo kada i bilo gdje. Pronađite udoban položaj za sedenje i stavite noge na tlo ispred sebe. Stavite željeni rekvizit ispod stopala i počnite da se kotrljate od podnožja, duž luka i dolje prema peti. Kada stignete do pete, otkotrljaćete se u suprotnom smjeru i sve do stopala do prstiju. Pa ponovite.

Pritisnite onoliko koliko možete da tolerišete dok kotrljate. Ponekad može biti neprijatno, ali nikada ne bi trebalo da izazove oštar ili nepodnošljiv bol. Ako u bilo kom trenutku to postane slučaj, jednostavno smanjite količinu pritiska koji vršite na predmet. Masirajte oba stopala po 2-3 minuta.

Savjeti kako da izvučete maksimum iz kotrljanja loptice stopalima

Masirajte celo stopalo

Mnogi ljudi samo žele da se fokusiraju na svod stopala, jer obično u tom dijelu osjećaju bol. Međutim, vodite računa da neko vrijeme masirate i prste, jastučiće, pete i bočne strane stopala.

Ne izbjegavajte osjetljiva područja

Dok masirate stopala, povremeno ćete naići na neka mjesta koja su malo osjetljivija od drugih. Nemojte ih preskakati! Već im posvetite malo više vremena, to jest masirajte ih due od drugih djelova stopala.

Izvodite masažu u stojećem položaju kako biste povećali pritisak

Kada se malo priviknete na kotrljanje teniske loptice stopalima, nemojte to više raditi u sedećem već u stojećem položaju. Što je veći pritisak stopala na lopticu, to će masaža biti efektnija.

Kotrljajte lopticu lagano

Cilj samomasaže stopala je da se razbije napetost i poboljša protok krvi, bez pogoršanja simptoma. Dakle, kotrljajte lopticu (ili drugi rekvizit) lagano.

Ova tehnika neće opustiti samo stopala već i cijelo tijelo. Nakon kotrljanja loptice stopalima, osjećaćete se opušteno i imaćete više energije. Osim toga, pojačaće se energetski protok u cijelom tijelu što će se odraziti povoljno na cio organizam.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 14:29