/ - PHOTO BY KELLI MCCLINTOCK ON UNSPLASH
18/08/2023 u 23:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Psiholozi otkrivaju koju rečenicu dijete najviše želi čuti od roditelja

Vjeruju kako je zadatak svakog roditelja motivisati dijete te mu pružiti podršku kada god mu je ona potrebna

Psiholozi objašnjavaju kako riječi koje izgovaraju roditelji svojoj djeci zaista imaju veliku moć. Vjeruju kako je zadatak svakog roditelja motivisati dijete te mu pružiti podršku kada god mu je ona potrebna. Takođe, određenim stvarima koje roditelji govore svojoj djeci mogu uticati na njihovo odrastanje i formiranje njih kao osoba.

Što god im kažemo u njihovoj najranijoj mladosti, obično ostane i djeca će to najvjerojatnije aktivno koristiti u komunikaciji s drugim ljudima, najčešće sa svojim vršnjacima, a kasnije bračnim partnerima ili vlastitom djecom.

Zato je ključno znati što reći i kada to reći, objašnjavaju stručnjaci. Od svih rečenica, jedna je posebno bitna te upravo nju većina djece želi čuti od svojih roditelja. Ona glasi ‘‘Ponosan/na sam na tebe.‘‘

Naime, uvijek je važno da svome djetetu damo do znanja da se ponosimo njime, bez obzira na to što nas ponekad naljuti ili napravi nešto čime se možda baš i ne slažemo. Stvar je u tome da dijete zna da, koliko se god trudilo, njegov će trud biti prepoznat od strane njegovih roditelja.

Psiholozi kažu da će to djetetu dati dodatnu motivaciju i osjećaj sigurnosti, ali i samopouzdanje koje mu je potrebno da jednoga dana odraste u sretnu i uspješnu odraslu osobu.

(Index.hr)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:15