Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
25/09/2023 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tri najjednostavnija načina da se izvučete iz depresivne faze

Depresija se može pobijediti, a svaka korak ka boljem mentalnom zdravlju je korak u pravom smjeru

Kada manje prijatna i anksiozna osjećanja postanu dio svakodnevnog života, kada je prisutan poremećaj raspoloženja učestalo bez drugog objašnjenja, a simptomi depresije porastu vrijeme da je potražite neku vrstu pomoći. Akutne faze mogu se javiti iznenada i isto tako nestati, a mogu trajati duže i zahtijevati stručnu pomoć i podršku. U oba slučaja najbitnije je da se simptomi osvijeste, prepoznaju i da se osmisli strategija da se iz takvog stanja izađe.

Danas se često može čuti da neko kaže da je depresivan, a u stvari za postavljanje te dijagnoze potreban je ljekarski pregled i dublja analiza, dok je ono što se mnogo češće srijeće u praksi u stvari depresivna epizoda ili faza. Iako mnogi osjećaj tuge porede sa ovim stanje treba ih razlikovati upravo po tome što tuga čini samo jedan dio depresivnog stanja koji uključuje i gubitak samopoštovanja i samopouzdanja.

Tretman lica kao način da se osvježi fizički izgled i povrati samopouzdanje

Kao što je već rečeno jedna od ključnih stvari kod depresivnih stanja i epizoda odnosi se na gubitak ili nedostatak samopuzdanja i samopoštovanja. Najbolji način da se utiče na isto jeste da prvo dođe do neke fizičke promjene. To može biti posjeta frizeru, kozmetičaru, teretani ili času plesa.

Fizička aktivnost je kao iza sve druge od velikog značaja i u ovom slučaju, a bez nje ne idu ni izabalansirana ishrana i kvalitetan san.

Fizička promjena i osvježavanje fizičkog izgleda kroz tretman lica i te kako može uticati da se poboljšaju osjećanja u vezi sopstvenog izgleda koja tako utiču i na samopouzdanje. Danas se tretmani lica mogu obaviti u kozmetičkim salonima različite namjene i svrhe u skladu sa individualnim potrebama.

Upotreba vitamina D koji utiče na stvaranje seratonina

Količina vitamina D u organizmu u ovakvim situacijama je od izuzetnog značaja. Koliko je on značajan za cjelokupno zdravlje i imuni sistem naučili smo za vrijeme trajanja pandemije virusa korone ali on ima i neke druge važne funkcije.

Umjereno izlaganje sunčevim zracima tokom ljetnjih dana može da utiče na stvaranje optimalne količine vitamina D u organizmu.

Još jedna važna funkcija vitamina D odnosi se na uticaj koji on nema na neke regije u mozgu čovjeka, posebno na lučenje hormona serotonina koji i te kako utiče na raspoloženje što je u direktnoj vezi sa našom temom.

Lagane šetnje i boravak na otvorenom

Kada krenu manje prijatna osjećanja da obuzimaju neku osobu preporučuje se da se na što jednostavniji i lakši način promijeni fokus. A jedan on najlakših načina jeste da se ustane iz kreveta, izađe na otvoreno i krene u laganu šetnju.

Osim što je dobra za fizičko zdravlje, boravak na svježem vazduhu u kombinaciji sa kretanjem može pozitivno uticati i biti instant terapija.

Kako pobijediti depresiju?

Ako ipak osoba duži vremenski period ima preplavljujuća negativna osjećanja, sa jakim napadima aksioznosti i neprijatnosti, te nesigurnosti i osjećaja tuge potrebno je da potraži stručnu pomoć i podršku.

Faza ili situacija sa ovakvim osjećanjima mogu da se pobijede gore nabrojanim savjetima, ali kako pobijediti depresiju koja traje?

Pobijediti depresiju može biti dug i izazovan proces, ali je izuzetno važno započeti taj put ka ozdravljenju. Ključni elementi u prevazilaženju depresije uključuju profesionalnu podršku, promjene u načinu života i rad na mentalnom zdravlju. Terapija i ljekovi mogu biti od velike pomoći, ali i samopomoćne tehnike kao što su vježbanje, zdrava ishrana i održavanje socijalnih veza igraju ključnu ulogu. Važno je imati realna očekivanja i dati sebi dovoljno vremena za oporavak.

Depresija se može pobijediti, a svaka korak ka boljem mentalnom zdravlju je korak u pravom smjeru. Nema srama u potrazi za pomoći i podršci jer, bez obzira na težinu puta, život vrijedan sreće i zadovoljstva je dostižan cilj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 16:20