Ilustracija / - SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
08/07/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proizvod za kožu koji bi trebalo posebno da izbjegavate ukoliko imate opekotine

Budite oprezni sa kremama ili losionima koji sadrže naftu, benzokain ili lidokain. Oni mogu ili da zarobe toplotu u koži ili da izazovu lokalnu iritaciju kože, kažu dermatolozi iz Britanske fondacije za kožu

Dermatolozi iz "British Skin Foundation" upozoravaju na korišćenje jednog proizvoda tokom boravka na otvorenom, a koji ljudi često koriste za ublažavanje opekotina.

Prema britanskim dermatolozima, trebalo bi da izbjegavate upotrebu vazelina jer će pogoršati opekotine na koži. Iako pomaže u hidrataciji usana i kože uopšte, nije dobro koristiti ga direktno na oštećenoj koži.

Vazelin djeluje kao barijera između vaše kože i vazduha, zadržavajući toplotu direktno na opekotini. Ovo će samo povećati svrab i povećati bol.

- Budite oprezni sa kremama ili losionima koji sadrže naftu, benzokain ili lidokain. Oni mogu ili da zarobe toplotu u koži ili da izazovu lokalnu iritaciju kože, kažu dermatolozi iz Britanske fondacije za kožu.

Oni navode da je najbolji način liječenja opekotina korišćenje prirodnih proizvoda. Ističu da kod opekotina najbolje pomažu jogurt i mlijeko. To je zato što mliječni proizvodi imaju višu pH vrijednost, a to pomaže u smanjenju toplote.

Pored toga, navode i upotrebu ohlađenih kesica crnog čaja ili svježeg krastavca jer imaju prirodna antioksidativna svojstva koja pomažu u ublažavanju opekotina, prenosi klix.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:04