Hrana, ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
01/01/2024 u 21:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koliko dugo može da stoji hrana od Nove godine: Provjerite miris i izgled prije svake upotrebe

Kuvana riba i meso mogu da se drže u frižideru tri do četiri dana

U periodu nakon Nove godine naši frižideri su puni ostataka hrane. 

Prema agencijama za bezbednost hrane, kuvana riba i meso mogu da se drže u frižideru tri do četiri dana. U slučaju mliječnih proizvoda, odgovor zavisi od sastojaka koji se koriste u jelu. Na primer, sir traje duže od kremastih mlečnih namaza, prenosi index.hr.

- Koliko dugo držite ostatke u frižideru zavisi od nekoliko faktora, uključujući temperaturu vašeg frižidera, svježinu hrane prije Nove godine. Bezbjedno je držati hranu nekoliko dana nakon Nove godine, sve dok je u frižideru i dok se pravilno tamo čuva. Ali provjerite miris i izgled hrane prije svake upotrebe - rekao je dr Babak Ašrafi.

Temperatura u najhladnijem dijelu frižidera treba da bude ispod pet stepeni Celzijusa. Ako konzumirate meso koje je bilo na višoj temperaturi ili je predugo stajalo, rizikujete da se otrovate.

- Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi ili nedovoljno hlađenje može podstaći rast bakterija i dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Određene bakterije, kao što su salmonela i E. coli, mogu da rastu u mesu i da izazovu povraćanje, dijareju i bolove u stomaku - objasnio je on.

Ako hrana loše miriše ili ne izgleda dobro, bacite je. Ako niste sigurni, ponovo se savjetuje da je bacite. To je bolja opcija od rizika od trovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:45