23/01/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obezbijedili izvor zarade, vratili se prirodi i tradiciji

Tokom berbe 2020. ubrali smo preko 30 tona grožđa, od čega smo znatan dio i prodali zbog dobro poznatih problema izazvanih pojavom pandemije. Proizveli smo i blizu 10 hiljada litara vina – „vranac”, „vranac barik”, „kratošija”, „kaberne-merlo”, „tamjanika”, „šardone” i „roze”
Na tragu poljoprivredne tradicije u regiji Vinogradina, u Danilovgradu, gdje je Ivan Beg Crnojević vjekovima unazad uzgajao vinograde, na porodičnom gazdinstvu u selu Jelenak, braća Brajović – Mladen, Marko i Mirko, iz Podgorice uspješno obrađuju svoje mlade vinograde. Imanje se prostire na oko četiri hektara, a tri brata Brajovića ušli su u ovu priču iz poštovanja prema pokojnom ocu Velizaru, koji im je od malena usadio ljubav prema vinovoj lozi. Regija Vinogradina sa preko tri hiljade sunčanih sati tokom godine, pruža izuzetne uslove za uzgoj vinove loze i ostalih kultura. Razmišljajući o tome kako da na najbolji način valorizuju porodično zemljište, braća su odlučula da obnove stari vinograd, te da prošire zasade uz neophodnu modernizaciju opreme i mašina.
– Ne kaže se uzalud da se „vino pravi u vinogradu”, te da „vinograd neće gospodara, nego slugu”. Vinograd zahtijeva ogromnu posvećenost i žrtvu cijele porodice, ali satisfakcija je višestruka. Naša najveća satisfakcija je što smo nastavili da živimo san pokojnog oca, koji je najveći „krivac” za sve ono što danas radimo i što tek planiramo da uradimo. Činjenica je da svi u porodici imamo neke svoje planove, profesionalne i lične, ali vinarija je definitivno nešto čemu smo maksimalno posvećeni, kao izvoru finansija, ali prije svega kao nečemu što sami stvaramo i što ćemo ostaviti našoj djeci, kaže Mladen Brajović za „Dan”. Dominantan uticaj mediteranske klime i plodno zemljište garant su visokog kvaliteta grožđa, od koga u svojoj vinariji proizvode vrhunska vina. Njihovo vino „bonazzaproizvedeno od „bijele tamjanike” nagrađeno je kao najbolje bijelo vino na manifestaciji „Monte vino 2019”.
– Trenutno imamo blizu 20 hiljada čokota, a namjeravamo da u skoroj budućnosti dodatno obogatimo zasade. Dominira sorta „vranac“, ali smo odlučili da pažnju posvetimo i drugoj autohotnoj crnogorskoj sorti „kratošiji“, koja je nepravedno zapostavljena kod nas. Naravno, prateći trendove i imajući u vidu da najveći dio naših vina plasiramo u restoranima i hotelima na Primorju tokom ljetnje sezone, zasadili smo i nove sorte kako bismo obogatili ponudu. Što se tiče bijelih vina, odlučili smo se za proizvodnju „šardonea” i bijele „tamjanike”, koja možda nije tipična za Crnu Goru, ali sa kojom smo za kratko vrijeme uspjeli da pridobijemo povjerenje ljubitelja vina. Ove godine proizveli smo i roze vino na bazi „merloa”, a namjeravamo uskoro da izbacimo i kupažu „merloa” i „kabernea”. Ono što uvijek ističemo je da su sva vina proizvedena isljučivo od grožđa iz našeg vinograda, a kako su vinogradarstvo i vinarstvo jedan neprekidni i neraskidivi proces učenja i zaljubljivanja, nije isključeno da se odlučimo za još neke novitete, ističe Brajović.
Sadnice su kupili kroz program IPARD podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. S obzirom da su vinogradi relativno mladi (ove godine bila je treća berba), još ne mogu računati na puni očekivani rod, prije svega zbog redukcija roda koje sprovode u cilju povećanja kvaliteta sirovine, a samim tim i vina.
– Tokom berbe 2020. ubrali smo preko 30 tona grožđa, od čega smo znatan dio i prodali zbog dobro poznatih problema izazvanih pojavom pandemije. Proizveli smo i blizu 10.000 litara vina – „vranac”, „vranac barik”, „kratošija”, „kaberne-merlo”, „tamjanika”, „šardone” i „roze”. Proces berbe i proizvodnje vina do samog flaširanja vrši se pod stručnim nadzorom enologa sa kojim sarađujemo od samog starta. Proizvodnju sprovodimo kroz savremene tehnološke procese, uz upotrebu odgovarajuće opreme, koju smo takođe nabavili kroz realizaciju IPARD projekata. Stalno sarađujemo sa resornim ministarstvom pratimo sve javne pozive, jer modernizacija mehanizacije i opreme, te osavremenjavanje tehnološkog procesa proizvodnje su neophodni kako bi se zadržao ili povisio kvalitet vina. Ono što bi državni organi mogli da poboljšaju je možda bolja zaštita interesa malih proizvođača na domaćem tržištu, ističe Mladen.
M.D.POPOVIĆ


Posjetioci rado probaju domaća sortna vina
Odličan način da mali proizvođači kroz zajedničko djelovanje i nastupe nađu što brži i lakši put do pravog tržišta, Brajovići ističu klaster „Probaj domaće” i nesebičnu pomoć menadžera Velimira Đokovića, koji je promovisao njihova vina na festivalima u zemlji i van nje.
U doglednoj budućnosti, kad budu završeni radovi u i oko vinarije, planiraju da organizuju i turističke, degustatorske posjete vinariji. Primijetili su da posjetioci rado probaju domaća sortna vina, a perspektivu razvoja vide upravo u agroturizmu.


Poljoprivreda nije samo izvor zarade
– Turizam kao najjača grana naše privrede i poljoprivreda moraju biti usko povezani. Tu vidim priliku za sve one koji posjeduju zemlju i imaju dovoljno energije i ideja da se upuste u proizvodnju. Definitivno se nije lako odlučiti na takav korak, ali danas je ambijent svakako mnogo prijatniji zahvaljujući savjetodavnim službama, grant podrškama resornog ministarstva, širem tržištu itd... Poljoprivreda nije samo izvor zarade, već i povratak prirodi, zdravim stilovima života i tradiciji na kraju krajeva – poručuje mladi vinogradar Mladen Brajović, po struci pravnik.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:14