ČOKOLADNA TORTA / - FOTO: UNSPLASH/KITTIWAT PHERAMUNCHAI
31/10/2023 u 21:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Recept iz 1888. godine: Torta kraljice Natalije

Smatra se da je baš kraljica Natalija najviše doprinijela da poziv na čaj postane sinonim za društveno okupljanje. Naročito se pazilo na lijepe manire, prikladnu odjeću i izbor laganih tema za razgovor. Servis u kojem je čaj posluživan vrlo brzo postao pitanje prestiža

Čokoladna torta kraljice Natalije je originalna torta od čokolade koja je pripremana u domaćinstvu Jevrema Grujića prilikom posjete kraljice Natalije Obrenović.

Kao i svaka moda, čajanke su krajem 19. vijeka dobile posebno mjesto u društvenom životu Beograda, piše City Magazine. 

Smatra se da je baš kraljica Natalija najviše doprinijela da poziv na čaj postane sinonim za društveno okupljanje. Naročito se pazilo na lijepe manire, prikladnu odjeću i izbor laganih tema za razgovor. Servis u kojem je čaj posluživan vrlo brzo postao pitanje prestiža.

U visokim krugovima veliki srebrni čajnik zaokupljao je posebno i vidno mjesto u trpezariji. Veliki broj zapisa govori o značaju okupljanja uz čaj, jer su ugledne dame tog vremena organizovale posebne čajanke na kojima su sakupljale dobrotvorne priloge za one kojima je pomoć bila potrebna.

Uz čaj su se služile kiflice ili pogacice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.

U to vrijeme u uglednim kućama se služili jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi.

Originalni recept iz 1888. godine pronađen je u arhivi u Domu Jevrema Grujića.

Recept

Potrebno je:

čokolada za kuvanje 150 grama

šest jaja

slatka pavlaka- 200 ml

čokolada za kuvanje- 250 hrama

Postupak:

Rastopiti čokoladu sa jednom kašikom mlIJeka na laganoj vatri. Razvojiti bjelanca od žumanaca i umutiti čvrst snijeg. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati ulje i rastopljenu čokoladu. U kremu dodati sneg od bJelanaca, brašno i prašak za pecivo. Smjesu staviti u namazan i pobrašnjen kalup, pa potom sve u rernu na nekih 180 do 200 speteni. Pecite 40- 45 minuta. Kada bude pečena, izvadite je, ostavite da se ohladi, pa je isijecite na pola. Staviti marmeladu između slojeva i okolo. Tortu premazati čokoladnom glazurom.

Serviranje

U to vrijeme u Srbiji se više vodilo računa o priboru i načinu serviranja čaja, a manje o vrstama koje se piju. Zbog toga se u Srbiji čaj poistovjećuje sa svim napicima koji se spravljaju od osušenog bilja i vrele vode.

Na stočić u salonu stavljao se najlepši laneni stolnjak s istovetnim salvetama. Centralno mjesto zauzimala su dva srebrna čajnika, izrađena u čuvenim bečkim radionicama, i uz njih šećernik i šoljice od najfinijeg porcelana. U jedan čajnik se stavljalo onoliko kašičica čaja koliko je bilo gostiju i obavezno još jedna kašičica priredne, za čajnik, kako se govorilo. Da bi se dobio najfiniji ukus, čaj se prelivao vrelom vodom iz drugog čajnika, nikako ključalom.

Šećernik je bio mala posuda od srebra u koju su se stavljale kockice šećera, pa su dame srebrnim hvataljkama uzimale onoliko kockica koliko je po njihovom ukusu bilo.

Uz mlijeko u srebrnim bokalčićima i sok od limuna u malim kristalnim bočicama, kasnije je služen i rum u kristalnoj flašici s čepom. Šoljica se držala u ruci, iznad tacnice (koja se držala u drugoj), palcem i kažiprstom za tanku dršku, a blago podignut mali prst smatrao se dijelom finog vaspitanja prave dame.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:18