/ Андрија Чађеновић (архива)
13/05/2021 u 14:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
StoryEditor

Да смеће не носе Рибница, Морача, сјевер и неко други

Тренутак је да се сви осврнемо на проблем, дамо мали допринос и одлагањем отпада, на за то предвиђена мјеста, учинимо пуно за град, каже Чађеновић

“Покупиће сјевер“, „У каналу се ни види“, „Однијеће га Рибница и Морача“, „Иза зида се неће видјет“, „Ставићу поред понијеће га неко“ само су неке од порука нове еколошке кампање којом се жели указати на неправилно одлагање смећа. Смеће неће однијети вјетар само ће га преселити у друго двориште, из Мораче ће у Скадрско, из канала у Рибницу, зид има и страну испред... Још у вртићу дјеца уче како се правилно одлаже отпад, шта је рециклажа, како разврставати смеће, чему служе корпе, а чему контејнери. Судећи по неким квартовима очигледно да појединци нијесу савладали то градиво од малих ногу, па се, да ли због лијености или можда незнања, отпад налази свуда.

Секретаријат за планирање простора и одрживи развој у сарадњи са Чистоћом одлучио је да сликовито покаже на шта личе квартови када се не води рачуна о јавној хигијени. У оквиру кампање, која има за циљ скретање пажње на проблем неадекватног одлагања отпада, на седам локација постављени су билборди који илуструју немаран однос према овом проблему.

– Свакодневно свједочимо напорима које Чистоћа улаже да град буде чистији, али су слике које видимо доказ да појединци и даље немарним односом девалвирају уложени труд наших запослених. Живим у Старој вароши близу нам је дупли полуподземни контејнер за „суву“ и „мокру“ фракцију. Постоје и надземни што је довољан број посуда за грађане који желе да одлажу правилно. На личном примјеру и васпитањем дјеце, која већ знају шта је „сува“ и „мокра“ фракција дајем позитиван примјер комшијама и пријатељима. Дјеца свакодневно прије одласка у школу одлажу отпад у посуде намијењене за то. Васпитавам их да у домаћинству вршимо селекцију отпада и правилно га одлажемо. Кроз разговоре са комшијама, а дјеца са вршњацима и другарима из школе, подижемо свијест о очувању околине, од најмлађих до најстаријих генерација. Одвојити отпад је лако и то може свако. Тренутак је да се сви осврнемо на проблем, дамо мали допринос и одлагањем отпада, на за то предвиђена мјеста, учинимо пуно за град. Рецимо, испод Тријепча постоји велика депонија на приватном, ограђеном посjеду, а у Вранићима једна локација је препозната као мјесто гдjе несавjесни поjединци нелегално одлажу отпад. Несавјесни грађани отпад из домаћинстава често остављају и у корпама за ситно смеће – каже Андрија Чађеновић, директор Чистоће.

Он каже да Чистоћа улаже велике напоре, те очекују да им и грађани пруже подршку и помогну да град буде чистији и љепши.

– Омогућено им је, осим постављене комуналне инфраструктуре, да путем бесплатне апликациjе Каспер, као и портала Систем 48, а и наших профила на друштвеним мрежама, меил адресе и приjавом диспичерима приjаве нелегално одложен отпад – истиче Чађеновић.

Секретар за планирање простора и одрживи развој Миљан Баровић каже да покушавају да пошаљу поруку да правилно одлажемо отпад.

– Одлучили смо да слање порука преко билборда и друштвених мрежа буде прва фаза кампање. Билборди су постављени у дјеловима града у којима су приказане локације. Желимо да скренемо пажњу становништва на неправилно одлагање. Појединци имају и лошу навику одлагања отпада у ријекама – каже Баровић.

Радојка Рубежић наводи да Чистоћа чисти колико може, али грађани треба да промијене навике и поведу рачуна гдје бацају смеће.

image
Радојка Рубежић

– Дешава се да су контејнери празни, а гомила отпад поред – казала је Рубежић.

Суграђанка Мирјана Раичевић истиче да нема замјерку на раднике Чистоће, али има на поступке несавјесних грађана.

– Што се тиче људи који чисте треба само рећи, свака им част. Једину замјерку имам што недостаје корпи за отпатке. Грађани не поштују правила, бацају отпад на све стране. Док год људи не буду кажњавани за такве поступке али и уништавање паркова нећемо много постићи – каже Раичевић.

Веско Павлићевић каже да је хигијена у ужем дијелу града скоро па на завидном нивоу, те да само кажњавање по џепу може да помогне у случајевима када се отпад оставља ван предвиђених мјеста за те намјене.

– У кварту у којем живим радници Чистоће вриједно раде, али не могу да стигну колико људи прљају. Све и свашта бацају на све стране. Омладина је посебно немарна по том питању, а све то је дио кућног васпитања – наводи Павлићевић.

Радоје Ивановић наводи да никада није Московска улица чистија била као уназад неколико година.

image
Радоје Ивановић

– Када је чисто грађани више воде рачуна, а када није мање. Примјећујем да редовно празне контејнере и чисте – навео је Ивановић.

А.Д. - Н.С. - Д.Љ.

Izdvojeno

22. jun 2021 10:39