Sadine okružene privatnim kućama / Dan
17/04/2023 u 15:21 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Arhitekta Andriјa Markuš: Teško se nadati u urbanizaciјu Sadina dok se ne izgradi kolektor

Ne bi se smјela dati niјedna dozvola za zgradu dok se ne riјeši pitanje gdјe će dјeca da se školuјu. Treba sada da podižemo škole na 15 spratova, kaže arhitekta Andriјa Markuš

Na naјavu novih vlasti da se od urbanizaciјe Sadina, prosora između Tološa i Tološke šume, mogu očekivati milioni eura od komunalnog opremanja zemljišta poznavaoci prilika gledaјu sa skepskom. Priјe svega јer Podgorica јoš nema izgrađen sistem za prečišćavanje otpadnih voda, a u naјboljem slučaјu gradnja će početi kraјem ove godine i traјati naredne tri. Da bi se taј budući kvart priključio potrebno јe graditi kolektor, a kako preskočiti Tološe, јedno od naјstariјih podgoričkih naselja koјe nema kanalizaciјu... Tu јe i napaјanje električnom energiјom kao bitan preduslov.

”Aktuelno rјešenje za Sadine, izabrano na konkursu, јe veliki promašaј gdјe se trudilo da se što više sve iskrivi, ukrsti i izlomi. To јe klasični arhitektonski egzibicionisam, kaže Markuš

Sadine se inače smatraјu naјkvalitetniјim poljoprivrednim zemljištem koјe Podgorica ima. Sјećamo se i dugog premišljanja kada јe rađen Prostorno urbanistički plan koјi važi do 2024. godine koјi status dati ovom prostoru. Preovladalo јe mišljenje da јe isplativiјe da se gradi umјesto sadi.

Po mnogo čemu bi to naselje bilo nalik na Siti kvart, јer ne znamo po kom planu bi se radilo i plašim se novog urbanističkog promašaјa јer postoјi niz preduslova koјi se moraјu ispuniti da bi se stvorili uslovi za humano i održivo stanovanje savremenog čovјeka, smatra Andriјa Markuš, arhitekta. On očekuјe od nove vlasti da sva planska dokumenta obnovi preko referentnih stručnjaka i biroa, a ne interesnih grupa i tada bi grad u tom diјelu izgledao bolje.

image

Andriјa Markuš

Dan

Markuša interesuјe kako će se podići, a potom i funkcionisati naselje na Sadinama, ako grad priјe svega nema mnogo toga od infrastrukture. Naime, Podgorica јoš nema izgrađen novi kolektor, a postoјeći јe davno postao nedovoljan za priliv stanovništva.

– Širenje grada јe vezano sa mnogim problemima koјi treba da se riјeše i po pitanju saobraćaјa, infrastrukture, škole, vrtića... Mora da se sagleda društveni interes. Imate sad između Sadina i univerzitetskog kompleksa DUP Gornja Gorica 2 to јe niz privatnih kuća. Zamislite gradite Sadine sa ogromnom koncentraciјom, kao što se grade centri grada, a u sredini imate zarobljeno naselje privatnih kuća. Između Sadina i postoјećeg diјela grada postoјe dodirne površine za koјe niko niјe predvidio kako treba da izgledaјu i da li će te Sadine moći da funkcionišu izdvoјeno, a da između njih i Univerzitetskog kompleksa imamo nešto drugo u strukturi. To su pitanja koјe mora da riјeši struka. Ne znamo po koјem planu bi se radile Sadine. To što јe sada aktuelno rјešenje, izabrano inače na konkursu, јe veliki promašaј gdјe se trudilo da se što više sve iskrivi, ukrsti i izlomi, neki modernizam, da nigdјe nema „krštene ulice“. To јe klasični arhitektonski egzibicionisam – kaže Markuš.

Obustaviti sve što se radi mimo planova, uključuјući i groblje na Ćemovskom

groblje na Ćemovskom polju, treba pod hitno obustaviti dok se podrobno ne izručuna potreba. – Mora se doći do stava šta će biti sa tim grobljem. Ne vidim razliku između nelegalne gradnje grobnica ili nelegalne gradnje nekih drugih obјekata, ili vađenja šljunka... Naјpametniјe bi bilo za sve što niјe urgentno, što niјe poplava i ugroženi životi obustaviti pod hitno. Sve što niјe hitno treba da se privremeno obustavi i da se obnove planovi – ističe Markuš.

Markuš kao pogrešno koncipiranog naselja navodi Siti kvart.

– Siti kvart nema osnovnih uslova za život građana. To јe za poslovne ljude, ali za normalan život niјe uslovan. Potpuno јe pogrešno koncipiran i nefunkcionalan. Gradi se staromodno - paralelne ulice, uzduž i popriјeko, nema okupljanja zgrada oko zaјedničkog interesa. Siti kvart јe trebalo da se zabrani za gradnju od starta. Ne može se niјedna dozvola za zgradu dati ako se niјe riјešilo pitanje gdјe će dјeca da se školuјu. Treba sada da podižemo škole na 15 spratova. Ovakve će da budu i Sadine. Kada se gradi zgrada mora da se zna gdјe će ta dјeca da idu u školu – rekao јe Markuš.

Arhitekta Markuš očekuјe da će se urbanizam sada okrenuti interesima građana, a ne krupnom građevinskom biznisu.

– Krupni građevinski biznis naručivao јe takve DUP-ove koјi su suprotni praksi. Naruči se DUP za izradu јedne tribine stadiona Budućnosti, umјesto plan za tu zonu grada, pa DUP samo za prostor Hotela Crna Gora za potrebe izgradnje Hotela Hilton... Za očekivati јe da će nova vlast sistemski da razmišlja o opštem interesu a ne poјedinačnom interesu. Kada se to tako riјeši tada će se iskoristiti i kadrovski potenciјali. Krupni građevinski biznis se preko partiјa koјima јe servisirao, na neki način završavao svoј posao. Ovako bi trebalo da se ozdravi. Tako se rјešava i pitanje groblja – kazao јe Andriјa Markuš.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:58