Миодраг Бешовић / -VLADA Crna Gora
07/02/2024 u 08:38 h
Andrijana Dabanović
Nataša Spaić
Andrijana Dabanović<br/>Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bešović za "Dan": Vatrogasci Glavnog grada za Tursku otišli mimo odluke Vlade

Pismeni zahtjev Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada za delegiranje dva predstavnika uputili smo 6. februara 2023.godine, na šta nam je odgovoreno da će oni u Republiku Tursku biti upućeni kao dio tima Glavnog grada. Kako se odluka Vlade odnosila isključivo na tim za zaštitu i spašavanje koji upućuјe MUP upozoreni su na procedure, kaže Miodrag Bešović

O učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje i zaposlenih u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu odlučuje isključivo Vlada Crne Gore, kazao јe Miodrag Bešović, direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje, a to odobrenje Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada niјe dobila za učešće u spasilačkoј akciјi nakon zemljotresa u Turskoј prošle godine. Ovo pitanje aktuelizovano јe nakon što su gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i sekretarka za lokalnu samoupravu Slađana Anđušić podniјele krivičnu priјavu Speciјalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje u zloupotrebu položaјa Gorana Јankovića, bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja, prilikom slanja vatrogasaca za Tursku. U priјavi se sumnja u zakonitost slanja spasilaca.

– Ulaskom u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije 2014. godine, Crna Gora je postala dio jedinistvenog evropskog odgovora na sve prirodne i tehničko tehnološke nesreće u kojima pored nas učestvuju još 33 zemlje članice. Ovakvim pristupom Crna Gora generalno pojednostavljuje sistem traženja i prijema međunarodne pomoći i poboljšava stanje zaštite i spašavanja u Crnoj Gori – poјašnjava procedure Bešović u izјavi za „Dan“.

On dalje citira zakon koјi m јe normirano slanje timova van naše države.

– Što se tiče zakonskog osnova za slanje timova u inostranstvo radi učešća u misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu, kao što je to bio slučaj sa zemljotresima u Republici Albaniji i Republici Turskoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu kroz član 7 koji glasi „O učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje i zaposlenih u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu odlučuje Vlada Crne Gore, na predlog starješine organa državne uprave. Akt Vlade iz stava 1 ovog člana izvršavaju starješine organa državne uprave nadležne za poslove zaštite i spašavanja“ – navodie Bešović.

Samo tri pripadnika misije obučena za zaštitu i spašavanje iz ruševina 

Miodraga Bešovića pitali smo јesu li svi članovi Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada koјi su boravili u misiјi u Turskoј ispunjavali uslove. – Što se tiče tima koji je poslat kao pomoć Glavnog grada, a na osnovu baza podataka Direktorata za zaštitu i spašavanje, koji se ažuriraju na osnovu dostavljanja podataka Službe zaštite i spašavanja na godišnjem nivou, tri predstavnika su imali adekvatne obuke za zaštitu i spašavanje iz ruševina, dok ostali nijesu imali obuke ove vrste – rekao јe Miodrag Bešović. U Turskoј јe, prema dostupnim podacima, u misiјi zaštite i spašavanja iz ruševina učestvovao tim od 18 vatrogasaca -spasilaca i administrativnih radnika.

Na naše pitanje da li јe Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada imala neophodnu odluku Vlade Bešović јe obјasnio šta se sve deđavalo 6. februara prošle godine.

– Mobilizacija i upućivanje tima radi se na osnovu baze podataka obuka za zaštitu i spašavanje od zemljotresa i jedini su kriterijumi na osnovu kojeg se pripadnici sistema zaštite i spašavanja delegiraju za pružanje međunarodne pomoći. Po ustaljenoj proceduri, 6. februara 2023. godine, uputili smo pismeni zahtjev Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica za delegiranje dva predstavnika njihove Službe, na šta nam je odgovoreno da će imenovani u Republiku Tursku biti upućeni kao dio tima Glavnog grada. Kako se odluka Vlade odnosila isključivo na tim za zaštitu i spašavanje koji je u Republiku Tursku uputilo Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje, upozoreni su na procedure slanja pomoći na osnovu zahtjeva za pomoć preko Evropskog centra za odgovor i koordinaciju (ERCC), koji ide preko OKC 112 Direktorata za zaštitu i spašavanje. Ove procedure podrazumijevaju sprovođenje koordinacije odabira ponuđene pomoći, odnosno definisanja tipa i vrste spasilačkih timova kao i koordiniranja timom za zaštitu i spašavanje tokom odlaska do ugroženog područja, uspostavljanje kontakta sa institucijom nadležnom za zaštitu i spašavanje pogođene zemlje, koordinacija između timova na terenu, izvještavanje sa terena i povratak tima u matičnu zemlju – ističe Bešović.

Miodrag Bešović tvrdi da reakciјa Direktorata na nepoštovanje procedure niјe izostala.

– Direktorat za zaštitu i spašavanje bio je u komunikaciji sa rukovodiocem Službe za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, isti je upozoren na obavezu poštovanja neophodnih procedura prilikom slanja ove vrste timova na međunarodne misije, na šta je odgovoreno da Služba za zaštitu i spašavanje ima saglasnost za slanje svog tima od strane gradonačelnika Glavnog grada. Takođe je rukovoditeljka Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika upozorena putem e- maila da se upućivanjem pripadnika Službe zaštite i spašavanja u Republiku Tursku mimo procedura krši zakon i da u tom slučaju preuzimaju punu odgovornost – rekao јe Bešović.

image

Горан Јанковић

- Dan

Јanković: Dokumentaciјu ću dostaviti SDT-u

Komentar da li јe su imali neophodna odobrenje za slanje vatrogasaca u Tursku i ukoliko јeste čiјe, tražili smo od Gorana Јankovića, bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja.

- Sve što posјeduјem od dokumentaciјe ću dostaviti Speciјalnom tužilaštvu - prokomentarisao јe Јanković.

Direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje obјasnio јe i kakve uslove treba da ispunjava pripadnik misiјe poput ove kakva јe bila u Turskoј.

– Mobilizacija i upućivanje timova ove vrste na međunarodne misije kakva je bila u Republici Turskoj se rade na osnovu baze podataka obuka za zaštitu i spašavanje iz ruševina, i jedini su kriterijum na osnovu kojeg se pripadnici sistema zaštite i spašavanja delegiraju za pružanje ove vrste međunarodne pomoći. Navodimo da su članove crnogorskog tima koji su delegirani za ovu misiju činili pripadnici iz osam lokalnih Službi za zaštitu i spašavanje koji su oslonac sitema zaštite i spašavanje u Crnoj Gori, kao i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata i zaštitu i spašavanje. Svi pripadnici tima za zaštitu i spašavanje koji je kao nacionalni odgovor poslat u ugroženo područje su imali adekvatne obuke za spašavanje iz ruševina. Menadžment tima, kao što je to praksa u svim zemljama Mehanizma EU za civilnu zaštitu činili pripadnici organa državne uprave nadležnog za zaštitu i spašavanje, u ovom slučaju Direktorata za zaštitu i spašavanje - MUP-a koji osim ovih obuka imaju završene kurseve i edukacije Mehanizma Unije za civilne zaštite, imaju znanje engleskog jezika, imaju IT znanja i poznaju HNS koncept – kaže Bešović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 06:12