Injac i Zečević pošumljavali / foto: Mićko Vujisić, Dan
04/03/2024 u 13:16 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Injac: Pošumljavanjem utičemo na kvalitet vazduha

Na Veljem brdu posadiće 800 sadnica crnog bora,hrasta, javora praveći tako "zeleni zid" koji sprečava divlju gradnju, ali utiče i na kvalitet vazduha, ruže vjetrova...

Gradonacelnica Podgorice Olivera Injac rekla je da je ozelenjavanje prstena oko grada ideja i posao kome su posvećeni svi u Glavnom  gradu. Ona je učestvovala u akciji pošumljavanja Veljeg brda, jednog od lokaliteta koji će Glavni grad od divlje gradnje pokušati da zaštiti sadnjom "zelenog zida".  

- Podržavaću ovakve akcije. Rešavanjem problema nelegalne gradnja je jedan od važnih projekata koji nas čeka. Potreban je plan generalne regulacije kako bi mogli da krenemo dalje sa tom pričom, kako bi sagledali sve probleme i da bi vidjeli kako najbolje da uđem u proces legalizacije objekata. Veliki je broj takvih objekata na teritoriji Podgorice, i ne samo nje. Dio toga procesa je i urbana regeneracija - rekla je Injac.

image

Sa akcije pošumljavanja

foto: Mićko Vujisić, Dan

Ona ističe da su benefiti pošumljavanja višestruki a između ostaloga utiče na kvalitet vazduha. 

- Važno je da uključimo širu populaciju.To su bile moje sugestije, da radimo sa školama, udruženjima mladih… - kaže Injac.  

Kako je kazao Petar Krivokapić, direktor Zelenila, na Veljem brdu zasadice preko 800 sadnica drveća iz svog rasadnika. - Ovo je jedna u nizu lokacija koje smo odabrali da pravimo zeleni prsten oko Podgorice i biće ih još, zbog toga pozivam građane da nam se pridruže. Posadili smo crni bor, hrast, javor… - rekao je Krivokapić. 

On je najavio novu akciju za 8. mart, koja će biti organizovana na Lješkopoljskoj Gorici. 

- Ova sadnja je važna kako bismo smanjili uticaj sjevernog vjetra ali i nelegalnu gradnju kojoj smo svjedoci. Treba raditi na tim planovima da se prostor zaštiti - ističe Krivokapić.

image

Injac i Zečević pošumljavali brda

foto: Mićko Vujisić, Dan

Akciji se pridružio i direktor Puteva Radoš Zečević. Pored Zelenila ova akcija je projekat Kancelarije za mlade Sekretarijata za lokalnu upravu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:24