/ -
31/01/2024 u 13:06 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Malo para za podstanare

Kad bude političke volje da se pomogne najugroženijima tada će i socijalna politika na nivou države i grada, biti po mjeri građana, a ne političkih partija i njihovih interesa, navela je Medojević

Koliko Glavni grad brine da pomogne podstanarima vidi se po tome koliko je planirano sredstava u budžetu, a koliko je odobreno, od planiranih 200.000 eura došlo se na 100.000 eura, saopšteno je iz Banke hrane na čijem je čelu Marina Medojević. Ona je navela da je u Crnoj Gori najteže biti podstanar.

– Glavni grad raspisao je juče javni poziv za podršku podstanarima i nije promijenio ništa, kako bi ova mala pomoć, bila dostupnija podstanarima iako priznaju složenu socio-ekonomsku situaciju, kao i činjenicu da veliki broj građana nema riješeno stambeno pitanje. Kad bude političke volje da se pomogne najugroženijima tada će i socijalna politika na nivou države i grada, biti po mjeri građana, a ne političkih partija i njihovih interesa. Problemi ljudi u stanju socijalne potrebe su brojni i ne zaokupljuju pažnju nadležnih institucija države i lokalne samouprave, u novou ozbiljnosti situacije. Sve veći broj građana Crne Gore ne može da se prehrani jer su cijene osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstva velike. Po Monstatu prosječna zarada iznosi 814 eura i ispod je minimalne potrošačke korpe koja je 830 eura. Minimalna potrošacka korpa Unije sindikata je 1.850 eura, što znači 1.000 eura viša. Besmisleno je u ovom slučaju pominjanje životnog standarda građana koji žive od minimalne zarade, najmanje penzije, socijalnih primanja – navela je Medojević.

Ona navodi da Vladu i upravu Glavnog grada malo zanima kako žive građani koji nemaju nikakvih primanja.

– Koliko imamo u Crnoj Gori takvih građana je enigma i dalje. Uslovi sticanja prava na socijalnu pomoć su veoma zahtjevni toliko da je samo, oko 20 odsto socijalno ugroženih je steklo pravo na ovu, inače neprihvatljivo nisku pomoć od koje se ne može živjeti (kreće se od 80 do 160 eura). Koliko Glavni grad brine da pomogne podstanarima vidi se po tome koliko je planirano sredstava u nacrtu budžetu, a koliko je odobreno. Od planiranih 200.000 eura došlo se na 100.000 eura. Kako su kriterijumi za ostvarivanje ove subvencije zahtjevni potvrđuje broj korisnika, od svega 127 porodica koji su ga koristili u prošloj godini. Ugovor o izdavanju stana je najveći problem jer ga ne žele ovjeriti najveći broj vlasnika stanova – rekla je Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 14:42