Brojač na Zlatici / -
21/03/2024 u 14:13 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na dvije raskrsnice na Zlatici: Detektorski režim upravlljanja svjetlosnim signalima

Ovaj način rada je mnogo fleksibilniji i optimalniji i predstavlja značajno unapređenje u odnosu na fiksni signalni plan, jer omogućava znatno brži protok saobraćaja, saopštio je Zoran Vučetić, rukovodilac Službe svjetlosne signalizacije u Komunalnim uslugama

Detektorski režim upravlljanja svjetlosnim signalima pušten je u rad na raskrsnicima Komske i Ulice I proleterske, te Bulevara Vilija Branta i Ulice Branka Ćopića. Detektorski rad podrazumjeva instaliranje induktivnih petlji na sporednim pravcima sa ciljem da se detektuje prisustvo vozila, kao i instaliranje tastera za najavu pješaka. Pomoću spoljne opreme semaforski uređaj obrađuje prikupljene detektorske signale i izvršava predhodno projektovani algoritam na osnovu koga se upravlja svjetlosnim signalima.

- Ovaj način rada je mnogo fleksibilniji i optimalniji i predstavlja značajno unapređenje u odnosu na fiksni signalni plan, jer omogućava znatno brži protok saobraćaja. Osnovni princip detektorskog režima rada odnosno projektovanog algoritma sastoji se u tome da ukoliko ne postoji najava vozila iz sporednih pravaca i najava pješaka za prelazak preko bulevara, zelena faza se po glavnom pravcu neće mijenjati, odnosno glavni saobraćajni tok se neće prekidati – saopštio je Zoran Vučetić, rukovodilac Službe svjetlosne signalizacije u Komunalnim uslugama. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:26