Оливера Ињац / - M.VUJISIć
22/07/2023 u 15:37 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Olivera Injac podržala promјenu odluke o lokalnom јavnom servisu: Rad Gradske TV unapriјediće ombudsman

Predlagači Savјeta biće iz reda institucija izvan strukture Glavnog grada - kako bi se obezbijedio što viši stepen nezavisnosti u radu i isključivanje političkog uticaja na rad Savjeta, kao najvišeg organa upravljanja u društvu, navela јe Olivera Injac

U mišljenju upućenom predsјednici Skupštine Glavnog grada Јeleni Borovinić Boјović gradonačelnica Podgorice Olivera Injac kaže da nema primjedbi na predložene izmjene odluke o osnivanju Gradske TV. Ona navodi da se novom odlukom postiže viši stepen usklađenosti rada lokalnog javnog emitera Radio televizija Podgorica sa direktivom Evropskog parlamenta o audio-vizuelnim medijskim uslugama sa aspekta osiguranja uređivačke samostalnosti i nezavisnosti javnih emitera.

–Konkretno, uvrštene su izmjene i dopune Direktive (EU) 2018/1808 o izmjenama i dopunama Direktive 20 10/13/EU o koordinaciji određenih zakonskih odredbi, regulaciji i upravnim radnjama u državama članicama koje se tiču pružanja audio-vizuelnih medijskih usluga (Direktiva o audio-vizuelnim medijskim uslugama) sa aspekta promijenjenih realnosti na tržištu (AVMS Direktiva), koje su krajem 2018. godine usvojili Evropski parlament i Savjet - navela јe Injac.

Gradonačelnica ističe i da јe predviđeno uvođenje instituta ombudsmana, čime se kako kaže, povećava transparentnost u radu lokalnog medija, ali i unapređuje primjena profesionalnih standarda u radu.

–Pored korektivne uloge medijatora između javnosti i programa odnosno sadržaja koji se emituju, odnosno novinara i urednika samog medija, ombudsman će profesionalno unapređivati rad i poslovanje društva primjenjujući najviše profesionalne standarde - navela јe Injac.

Predloženim izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emitter radio-televizija Podgorica predviđena je i nova struktura ovlašćenih predlagača za članove Savjeta.

– Predlagači će biti iz reda institucija izvan strukture Glavnog grada - kako bi se obezbijedio što viši stepen nezavisnosti u radu i isključivanje političkog uticaja na rad Savjeta, kao najvišeg organa upravljanja u društvu. Takođe je, u prilog povećanja stepena odgovornosti organa rukovođenja, predviđeno definisanje strožijih uslova za imenovanje članova Savjeta, utvrđivanje njihove odgovornost, ali i uslovi za razrešenje izvršnog direktora - navela јe Injac.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 10:58