Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada / foto: Mićko Vujisić
19/12/2023 u 12:39 h
Andrijana Dabanović, Mićko Vujisić, Blaženka GolubovićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borovinić Bojović: Podgorica odbranjena od fašizma u epskoj borbi

Uprkos velikim gubicima, pobjednički i slobodarski duh donio je odlučnost u obnovi i transformaciji Podgorice nakon rata, čime je ona postala moderan grad vrijedan evropskog epiteta, kazala je gradonačelnica

Svečanom sjednicom Skupštine Glavnog grada, Podgorica danas obilježava svoj najveći praznik, 19. decembar, Dan oslobođenja. Sjednici, između ostalih, prisustvuje Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore, čije se obraćanje očekuje.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da smo svi ponosni na naše pretke.

– Naši preci, poput prvog gradonačelnika Marka Miljanova, bili su poznati i po peru i po oružju. Baš na današnji dan, prije 79 godina, zahvaljujući hrabrosti i žrtvi naših očeva i naših djedova, Podgorica je odbranjena od fašizma u jednoj epskoj borbi koja je na tlu Evrope počela upravo u našoj zemlji. Cijena naše odbrane bila je veoma visoka - kazala je prva dama gradske skupštine.

Navela je da je cijena bila veoma visko, Podgorica slobodu dočekala gotovo sravnjena sa zemljom, uz ogromne gubitke ljudskih života.

– Ali snažan duh njenih žitelja i žiteljki nije bio ni okrnjen. Tadašnja mladost stihovima je slala poruke: „Podgorice, Titograde, podižu te ruke mlade, iako si ruševina, bićeš ljepša od Cetinja” – kazala je Borovinić Bojović.

Na svečanoj sjednici obratila se i gradonačelnica Olivera Injac, koja je pozdravila sve prisutne.

– Obraćam se u ime Glavnog rada i sa pozicije gradonačelnice sa iskrenim čestitkama svim sugrađankama i sugrađanima povodom za nas značajnog datuma - Dana oslobođenja i Dana opštine Podgorice. Sedamdeset devet je godina od kada je neustrašivost crnogorskih antifašista izvojevala pobjedu nad neprijateljskim snagama. Uprkos velikim gubicima, pobjednički i slobodarski duh donio je odlučnost u obnovi i transformaciji Podgorice nakon rata, čime je ona postala moderan grad vrijedan evropskog epiteta. Danas, upravo na nasljeđu tih podviga, temeljimo našu riješenost, ali i obavezu, da istrajemo u cilju da ovaj grad učinimo boljim mjestom za život svih naših građana - kazala je Injac.

Istakla je da ih je upravo taj cilj doveo do prvog dana mandata ove gradske uprave, imajuću u vidu da im ukazano povjerenje građana dolazi u vidu nade, i da će neispunjena očekivanja i eventualni izostanak podređenosti javnom interesu prethodnih donosilaca odluka, nadomjestiti posvećenim radom.

- I zato smo prethodnih osam mjeseci radili na stvaranju planova i pretpostavki za period intenzivnog razvoja Podgorice koji smo obećali i koji ćemo stvariti. Da bismo uporno i posvećeno iznijeli taj proces, kontinuirano ulažemo napore kako bismo odgovorno i savjesno prevazilazili tekuće prepreke, bez potrebe da senzacionalizmom ubiramo političke poene i nalazimo izgovore, vjerujući da je odgovornost isključivo na ovoj upravi da se izbori sa izazovima svake vrste - kazala je Injac.

Gradonačelnica je kazala da nisu dozvolili da izostanak institucionalne kompaktnosti i posljedice nedovoljno odgovornog upravljanja postanu dio njihovog pristupa rukovođenja gradom.

- Već radimo na trajnoj promjeni te paradigme, primjenjujući principe dobrog upravljanja u cilju jačanja institucija sistema lokalne samouprave i povećanja transparentnosti. Na isti način adresiramo duboko ukorijenjene probleme, zloupotrebe resursa, neizvršavanja radnih obaveza, neobrazloženih odsustvovanja i zloupotreba prava na bolovanje - istakla je Injac.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović uručice  Nagrade "19. decembar", najznačanije priznanje koje dodjeljuje glavni grad Crne Gore. Dobitnici ovogodišnjeg priznanja su arhitekta Pavle Popović i grupa "Makadam".

image

Jakov Milatović i Olivera Injac

foto: Mićko Vujisić

Arhitekta Pavle Popović, dobitnik Nagrade 19. decembar kazao je da je u njegovoj  memoriji jedna od najznačajnijih stvari, ona se odnosi na to kada je posle zemljotresa morao da bude dežuran dan-noć u Kotoru.

- Morali smo za šest mjeseci da obezbijedimo boravak građana Kotora, da obezbijedimo privremeno naselje, jedan novi blok - podsjetio je on između ostalog.

image

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada

foto: Mićko Vujisić

Mirsad Serhatlić, frontmen grupe Makadam, kazao je da je velika čast i zadovboljstvo primiti nagradu voljenog grada.

-Hvala svima, onima koji su prepoznali sve ono što je grupa "Makadam" gradila. Ja bih rekao da je grupa Makadam bila ambasador i voljenog grada i Crne Gore na svim prostorima - poručio je on.

image

Milatović i Injac

foto: Mićko Vujisić
image

Jakov Bečić i Jakov Milatović

foto: Mićko Vujisić
image

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada

foto: Mićko Vujisić

Na svečanoj sjednici emitovan je film o Podgorici.

Sjednici prisustvuje Ratko Orozović, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, predstavnici diplomatskog kora, ambasadori, odbornici, guvernerka Narodne banke Irena Radović...

image

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada

foto: Mićko Vujisić
image

Svečana sjednica Skupštine Glavnog grada

foto: Mićko Vujisić

Na sjednicu su pozvani, između ostalih, bivši gradonačelnici i između ostalih prisustvuju Miomir Mugoša i Ivan Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:07