Фото: ПГ Биро
22/06/2021 u 16:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Подгорица: Наставља се унапређивање концепта паметног града

Како је саопштено из Главног града, руководитељка Службе за међународну сарадњу Лјиљана Шћепановић казала је да је циљ пројекта даљи развој концепта смарт цитy у Подгорици

У оквиру регионалног програма Техничка подршка за паметне градове на Западном Балкану данас је, у организацији Главног града и консултанске фирме „Еспелиа“, одржана радионица која је окупила локалне актере укључене у разраду стратешких пројеката, са циљем да се добије реалан увид у стање, улоге и изазове који се односе на Смарт Цитy екосистем Подгорице.

Како је саопштено из Главног града, руководитељка Службе за међународну сарадњу Лјиљана Шћепановић казала је да је циљ пројекта даљи развој концепта смарт цитy у Подгорици.

-У питању је пројекат који се тиче пет главних градова из региона, осим Подгорице ту су Скопље, Тирана, Приштина и Сарајево. Пројекат је подржало Министарство финансија Француске кроз Агенцију за развој она је подржала компанију Еспелиа да имплементира тај пројекат за Главни град Подгорицу- истакла је Шћепановић, додајући да је урађена и једна стручна дијагностичка студија о којој је данас и дискутовано.

Она је најавила у блиској будућности студијске посјете градовима који су прошли сличну транзицију, као и израду акционог плана дигиталног развоја градова.

Из Главног града подсјећају да је у претходној фази реализације пројекта израђен Дијагностички извјештај, документ који подразумијева урбану и дигиталну анализу града.

-Данашња радионица је прилика да представници релевантних општинских органа и служби, који су учествовали у његовој изради, заједно са експертима из Еспелије анализирају документ, а у складу са локалним контекстом, потребама, приоритетима и визијом развоја концепта паметног града у Подгорици- истичу.

Француска развојна агенција (АФД) је финансијски подржала пројекат за пет главних градова региона – Тирану, Скопље, Сарајево, Приштину и Подгорицу.

-Главни циљ овог програма је успостављање специфичних Смарт Цитy акционих планова за сваки од пет главних градова Западног Балкана, што подразумијева интерактивну сарадњу са локалним актерима јавног и приватног сектора. АФД је реализацију овог програма додијелио француској консултантској компанији Еспелиа. Од јуна 2020. године Еспелиа и Главни град интензивно и партнерски раде на програму реализације техничке подршке, а у наредном периоду предстоји даље спровођење планираних активности које ће допринијети крајњем циљу, развоју и изради Локалног дигиталног акционог плана за Подгорицу- додају у подгоричкој управи.

Помоћник генералног директора Еспелие Цлемент Фоурцхy казао је да је у плану да се Смарт цитy иницијатива у Подгорици фокусира на јасне кораке који се морају предузети са циљем реализације овог пројекта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:05