Luis Rubijales / -FOTO: FOTO: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ
30/10/2023 u 14:31 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

FIFA na tri godine suspendovala Luisa Rubijalesa

Rubijales na odluku o suspenziji može da uloži žalbu Apelacionom komitetu FIFA

Međunarodna kuća fudbala (FIFA) izrekla je danas suspenziju na tri godine na bilo kakve aktivnosti u vezi sa tim sportom Luisu Rubijalesu. Predsjednik španskog fudbalskog saveza je podigao buru nakon finala Svjetskog prvenstva za žene, kada je poljubio fudbalerku Dženifer Ermoso (33) tokom dodjele zlatnih medalja.

Rubijales je tvrdio da je poljubac dao uz pristanak igračice Ermoso, a potom je iz sjedišta RFEF-a poručio da neće odstupiti sa dužnosti. Krenulo se sa zahtjevima za njegovu smenu, a u medijima je plasirana informacija da je prvi čovjek tamošnjeg fudbala spreman da ode sa te pozicije. Međutim, Rubijales je u javnom obraćanju demantovao da odlazi.

-Poljubac sa Hermosovom je bio obostran, uz pristanak i u stanju euforije. Nije bilo želje sa moje strane da uspostavim poziciju dominacije - rekao je Rubijales koji je potom potvrdio ostanak: -Neću podneti ostavku.

Oglasila i Dženifer Ermoso, koja je poručila da nije bila saglasna sa poljupcem i to bi mogao biti ključ u procesu da Rubijales ipak abdicira sa mjesta predsjednika. Nakon njenog istupanja, Fudbalski savez Španije, sastavljen od 19 regionalnih saveza, zatražio je u "trenutnu ostavku" predsjednika Rubijalesa, do koje nije došlo.

Krajnji rezultat je stigao 10. septembra, kada je Rubijales saopštio da se povlači sa mjesta prvog čovjeka Saveza. Umiješala se potom FIFA i donijela presudu u ovom slučaju, koja znači da Rubijales neće moći da obavlja funkciju na kojoj je trenutno u naredne tri godine.

Podsjetimo, Fudbalski Savez Španije je nedavno smijenio i selektora ženske reprezentacije Horhea Vildu koji je donio zlato na nedavnom Svjetskom prvenstvu, a razlog je bio taj što je sve vreme pružao podršku Rubijalesu.

Rojters navodi da nekadašnji predsednik RFEF ima rok od deset dana da od FIFA zatraži obrazloženu odluku. Rubijales na odluku o suspenziji može da uloži žalbu Apelacionom komitetu FIFA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:28