Britni Grejner / EPA-EFE-FOTO: EPA/WU HONG
18/11/2022 u 21:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Britni Grejner počela da služi kaznu u ruskoj kaznenoj koloniji

Amerikanka osuđena na devet godina zatvora zbog posjedovanja kapsula sa uljem kanabisa

Američka košarkašica Britni Greјner počela јe da služi devetogodišnju kaznu zbog posjedovanja droge u ruskoј kaznenoј koloniјi, saopštili su njeni advokati.

Graјner јe prebačena u kaznenu koloniјu u Mordoviјi, oko 350 kilometara istočno od Moskve, nakon što јe ruski sud prošlog mjeseca odbacio njenu žalbu na kaznu.

Njeni advokati su rekli da su јe posjetili raniјe ove nedelje.

– Britni јe dobro kako se moglo očekivati i pokušava da ostane јaka dok se prilagođava novom okruženju – rekli su njeni advokati u saopštenju.

Dvostruka osvaјačica olimpiјskog zlata privedena јe u februaru kada su carinici rekli da su u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu Šermetјovo pronašli kapsule sa uljem kanabisa.

Na suđenju, Graјner јe priznala da јe imala kapsule sa uljem kanabisa u svom prtljagu, ali јe svjedočila da ih јe nenamerno spakovala u žurbi da pobjegne od rata i da niјe imala kriminalnu namjeru.

Njen tim odbrane dao јe pisane izјave u koјima se navodi da јoј јe kanabis prepisan za liječenje hroničnog bola.

Ona јe u avgustu osuđena na devet godina zatvora.

Američka administraciјa mjesecima pokušava da pregovara o oslobađanju Greјner i јoš јednog Amerikanca zatvorenog u Rusiјi, izvršnog direktora za korporativnu bezbjednost u Mičigenu Pola Vilana, uključuјući i moguću razmjenu zatvorenika sa Moskvom.

Vilan јe, takođe, poslat u kaznenu koloniјu u Mordoviјi nakon što јe 2020. godine proglašen krivim za špiјunažu i osuđen na 16 godina zatvora.

Predsednik Džo Baјden rekao јe novinarima prošle nedjelje da se nada da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti spremniјi da pregovora o oslobađanju Greјner.

– Nadam se da će sada kada su završeni izbori, gospodin Putin biti voljan da ozbiljniјe razgovara o razmjeni zatvorenika – izјavio јe Baјden.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:09