Sa Izborne skupštine / - FOTO: TODOR BRAJKOVIĆ
24/11/2023 u 13:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jelena Dubljević nova predsjednica KSCG

Nekadašnja reprezentativka dobila 42, a Nikola Peković 38 glasova

Jelena Dubljević je nova predsjednica Košarkaškog saveza Crne Gore. Nekadašnja reprezentativka dobila je povjerenje na Vanrednoj Izbornoj skupštini, koja je održana u Podgorici. Dubljević je dobila 42 glasa, a njen protiv kanddidat, doskorašnji predsjednik Nikola Peković 38 glasova.

Ovo je prvi put da su na izborima za predsjednika Saveza učestvovala makar dva kandidata, pa samim tim nije kao i do sada bilo jednoglasne podrške. Prije Jelene i Nikole, predsjednici su bili Veselin Barović (dva puta), Milo Đukanović i Igor Lukšić.

Jelena Dubljević ili Nikola Peković?

Prethodni mjeseci u KSCG su bili veoma turbulentni. Jedna grupa je tvrdila da je u januaru mandat istekao Upravnom odboru i predsjedniku Pekoviću, a druga da je istekao samo Upravnom odboru, što je konstatovala i Inspekcija za sport. Potom je dva puta zakazivana Skupština KSCG, koja nije održana – prvi put 16. juna kada je zakazan i izbor predsjednika, između Pekovića i tadašnjeg protivkandidata Igora Lukšića, zbog neusvajanja dnevnog reda, a drugi put 20. oktobra, zbog nedostatka kvoruma.

Košarkašice podržale Jelenu Dubljević

Jelena Dubljević je 1999. godine, sa 12 godina, debitovala u ženskoj košarci, u Rolingu iz Nikšića. Sa 15 godina je bila dio evroligaške ekipe Budućnosti, a onda je igrala u Španiji, Francuskoj, Češkoj, Rusiji, Turskoj, Kini i SAD. Prethodne sezone je sa turskim Mersinom igrala finale Evrolige, ali je u meču za pehar bolji bio Fenerbahče.

Prva je košarkašica sa ovih prostora, koja je osvojila prsten u WNBA ligi. Bilo je to 2016. godine sa Los Anđeles Sparksima.

Sa reprezentacijom Crne Gore je dva puta bila na pragu medalje - 2011. u Poljskoj, kada je tim Miodraga Baletića sa svih šest pobjeda stigao do četvrtfinala, a onda stao protiv Turske (56:44), te 2015. u Mađarskoj, kada su izabranice Momira-Moma Milatovića poražene u borbi za polufinale od Španije 75:74.

Nakon godinu pauze opet se priključila reprezentaciji u kvalifikacijama za prethodni Eurobasket. Bila je jedna od ključnih košarkašica na gostovanju Danskoj, kada je Crna Gora pobjedom osigurala nastup na Evropskom prvenstvu.

Nažalost, na Eurobasketu, na kojem je trebalo i zvanično da se oprosti od reprezentacije, nije igrala. Povreda je spriječila da se pojavi u Izraelu i Sloveniji.

Od prethodnog ljeta je tim menadžer košarkašica Budućnost Bemaksa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 17:44