Dobitnici priznanja sa Todorovićem / -FOTO: BSAFF
22/08/2023 u 17:32 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Todorović: Pokazali smo da je Crna Gora zemlja sporta i kulture

Svi učesnici Budva sports and arts film festival (BSAFF) ponijeli su lijepe uspomene i najavili dolazak i naredne godine

Prvi i istorijski festival sportskog filma u Budvi održan od 17. do 19. avgusta bio je pun pogodak. Želja direktora manifestacije Miloša Todorovića je bila da se iz Crne Gore koja je postala 20 država u kojoj se organizuje festival sportskog filma i metropole turizma pošalje lijepa slika u svijet, i želja mu se ispunila. Svi učesnici Budva sports and arts film festival (BSAFF) ponijeli su lijepe uspomene i najavili dolazak i naredne godine.

Podsjetimo, dokumentarac "Kris Nikić Ironmans story", autora Džina Staforda, dobitnik je Gran prija i priznanja za najbolju režiju prvog međunarodnog festivala sportskog filma (Budva sports and arts film festival –BSAFF). Nagrada za najbolju montažu pripala je filmu "Nagoni", režisera, montažera i naratora Augustina Žuana. Specijalnu nagradu za najbolji edukativni film dobio je Sport sa hiljadu lica, režisera Tonija Čahuneka. Za najbolji kratkometražni film proglašen je dokumentarac Federalne televizije "Čobo". Nagradu za najbolji srednjometražni film dobilo je ostvarenje "Više od igre više od života", autora Milutina Grgura i Silvije Glavić-Grgur. Najbolji dugometražni film je "Dule Savić: a u Londonu – muk", autorke Branke Bešević-Gajić.

image

Nina Bracanović Milović, koordinatorka programa u Specijalnoj Olimpijadi Crne Gore

-FOTO: BSAFF

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom prikazana su 34 filma iz 15 država. Pobjednici u svojim kategorijama stekli su pravo učešća na finalu svjetskog filmskog sportskog festivala, koji će u novembru biti održan u Milanu.

- Nakon nekoliko dana kada su se utisci malo sumirali mogu konstatovati da smo uspjeli u svojoj namjeri da iz Budve i naše države pošaljemo lijepu sliku u svijet. Crna Gora je pokazala da je zemlja sporta i kulture, a da je Budva bila pravi izbor za domaćina i da smo održavanjem BSAFF pomogli kandidaturi Budve u trci za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine – kazao je Todorović za "Dan". – Bila su to tri lijepa i nezaboravna dana, interesovanje veliko, gosti iz regiona i inostranstva prezadovoljni. U svakom slučaju, Budva i Crna Gora su ušli u društvo odbranih, među 20 država u kojima se organizuje festival sportskog filma i to je naša najveća pobjeda, iako je trebalo dosta rada i truda – dodao je Todorović.

image

Priznanja i za legende

-FOTO: BSAFF

Opština Budva, TO Budva, Olimpijski komitet, Filmski centar i Proteini.si. su pomogli organizaciju festivala, led je uspješno probijen, ali se već prave planovi za drugi.

- Svaki početak je težak, ali ponosni smo i zadovoljni što smo uspjeli jedan ovako ozbiljan projekat da donesemo Crnoj Gori. I siguran sam da će drugi festival u dogovoru sa Fitcom i pokroviteljima, koji će biti održan u septembru naredne godine, kako zbog festivala tako i produžetka sezone, biti još bolji – poručio je Todorović.

Organizator festivala bio je Montenegro ekstrim prodakšn, a Crna Gora pokazala da je zemlja sporta i kulture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 09:13