MARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: PRINTSCREEN/TV PINK / - MARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: PRINTSCREEN/TV PINK
24/06/2022 u 21:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kriminal kao porodični biznis u Belivukovom klanu

Osim braće, Miljkoviću i Belivuku su gotovo godinu dana nakon njihovog hapšenja privedene i supruge Tanja Miljković i Bojana Belivuk, zbog sumnje da su prale novac za njihovu kriminalnu grupu

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića se s dvije optužnice tereti za sedam ubistava, otmice, silovanje, trgovinu narkoticima i oružjem. Međutim, uhapšeni pripadnici klana nisu jedini koji se u svojim porodicama terete za najteža krivična djela. Tako se pored Marka Miljkovića i Velja Belivuka i njihovi bliski rođaci terete da su počinili ubistva, piše Blic.rs.

Ukrali 400.000 evra i ubili čuvara

Miljkovićev brat Nemanja Kaurin (37) uhapšen je protekle nedelje u Zemunu, jer je osumnjičen za ubistvo u Crnoj Gori.

Za njim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica zbog sumnje da je u oktobru 2021. godine tokom pljačke pošte u Nikšiću počinio ubistvo čuvara Ljubiše Mrdaka.

Kaurin je, kako se sumnja, bio dio sedmočlane kriminalne grupe koja je maskirana i naoružana na parkingu pošte napala vozilo za transport novca. Kada je Mardak pokušao da ih spriječi u namjeri da odnesu novac, pucali su na njega i teško ga ranili, a on je od posledica ranjavanja ubrzo preminuo. Iz vozila su ukrali oko 400.000 evra i pobjegli s lica mjesta.

Nemanja se, prema navodima, prezivao Miljković, a prezime je promjenio kako bi se lakše skrivao od policije.

Prema operativnim saznanjima srpskih bezbjednosnih službi, on se nakon zločina nije samo krio u Beogradu, već je tu došao kako bi najvjerovatnije počinio još jedno teško krivično djelo, što je pravovremenim lociranjem i hapšenjem, pretpostavlja se, spriječeno. Prema navodima medija, on je radio za crnogorski "kavački klan", čiji je ogranak u Srbiji bila upravo Belivukova i Miljkovićeva grupa.

Belivukovom bratu se sudi za ubistvo druga

Izvršenje najtežeg krivičnog djela se optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu stavlja na teret i bliskom rođaku Veljka Belivuka Damiru Ibrahimoviću (22). On je optužen da je u noći između 14. i 15. januara 2021. godine, nakon proslave Srpske nove godine, oštrim predmetom ubio najboljeg druga Ivana Trifunovića (22).

Ivan je kobne večeri izašao iz kuće, prema tvrdnjama njegove porodice, na poziv Ibrahimovića. Nekoliko minuta kasnije otac ga je zatekao krvavog na pločniku ispred zgrade, a pored njega je bio Ibrahimović. Sa njegovim ocem ga je povezao do Urgentnog centra, gdje je Ivan preminuo, a on je uhapšen dan kasnije.

U odbrani je inaveo da je iz automobila, dok se približavao zgradi, prepoznao Ivanov glas, da je vidio da ga dvojica nepoznatih muškarac jure, a da je Trifunović kada mu je prišao već bio krvav i da je samo pao.

Međutim, na snimku sa sigurnosnih kamera koji je zabilježen na mjestu ubistva vidi se da su na ulici tada bila samo njih dvojica. Sud je konstatovao da se vidi da je došlo do fizičkog kontakta među njma, odnosno da okrivljeni udara Ibrahimovića, koji nakon toga bježi od njega, a on nastavlja da juri za njim.

Osim toga, na osnovu snimka ispred Urgentnog centra, koji je izveden kao dokaz, konstatovano je da je Ibrahimović po dovoženju ranjenog mladića u zdravstvenu ustanovu iz zadnjeg džepa izvadio oštar predmet i bacio ga pod vozačevo sjedište.

Ibrahimović i ubijeni Trifunović su odrasli zajedno. I kobne noći su bili zajedno na proslavi, a svjedoci su rekli da među njima nije bilo problema, te je motiv do danas ostao neutvrđen.

Žene prale novac za klan?

Osim braće, Miljkoviću i Belivuku su gotovo godinu dana nakon njihovog hapšenja privedene i supruge Tanja Miljković i Bojana Belivuk, zbog sumnje da su prale novac za njihovu kriminalnu grupu.

Kako je utvrđeno, pripadnici klana su novcem dobijenim od droge i drugih kriminalnih radnji kupovali stanove, lokale, zemlju po Srbiji, a njihove supruge su, navodno, učestvovale u tome i dio imovine se vodi na njihovo ime.

Osim njih, tada su zbog usmnje da su počinile isto djelo uhapšene i Belivukova tašta Snežana Đorđević i Marija Milutinov, nevjenčana supruga pripadnika klana Filipa Ivanovskog, međutim nakon privođenja ubrzo su puštene na slobodu.

Kriminal kao porodični posao

Za neke pripadnike kriminalne grupe kriminal je, daje se zaključiti na osnovu navoda Tužilaštva, bio porodični posao.

Tako su rođena braća Miloš i Marko Budimir bili ljudi od povjerenja vođa klana i važne karike u njihovoj organizaciji. Optuženi su da su počinili brojna krivična djela sa njima, pa i ubistva.

Kao jedna od njihovih žrtava se, navodi se u optužnici protiv klana, našao i Milošev kum Zdrvko Radojević, u čijem ubistvu on, navodno, nije želio da učestvuje direktno, ali jeste, prema tvrdnjama svjedoka saradnika Bojana Hrvatina, u "rešavanju" tijela.

Dio klana je, kako se navodi u optužnici, bio i bračni par Sekulić, Slađana i njen suprug Dragan, odnosno Vlado Georgijev, kako se ovaj bivši policajac zove nakon promjene imena.

Oni se terete za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i nedozvoljeno držanje oružja, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Prema navodima optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, ona i njen suprug nisu bili najbliži Belivukovi saradnici i nisu učestvovali u ubistvima, niti su odlazili u kuću u Ritopeku, ali su obavljali druge poslove za klan. Sumnjiče se da su mu stavili na raspolaganje svoju kuću kod Loznice, koju je on koristio za svoje potrebe kao štek.

Osim toga, navodno su organizovali Belivukovo bjekstvi preko Drine, koja je trebalo da bude realizovani baš u danima kada je uhapšen.

Prema dokazima, oni su lično poznavali vođu klana i znali su bar za neke stvari koje radi, čemu u prilog govori snimak njihovog razgovora sa Belivukom u kom govore o lažnim imenima i ispravama za putovanja.

Slađana je, inače, po obrazovanju diplominari ekonomista i majka je dvoje maljoletne djece. Do hapšenja je radila u firmi za veleprodaju pića i garderobe.

Uhapšena se u velikoj policijskoj akciji sa ostalim članovima klana i u pritvoru Centralnog zatvora je bila do oktobra, kada je puštena u kućni pritvor, dok je njen suprug i dalje lišem slobode.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:43