Vlada Srbije / - GOV.RS
05/08/2022 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Srbija se jedina u regionu nije pridružila odlukama Saveta EU o Ukrajini

Sa odlukama Savjeta EU usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška kao i članice Evropskog ekonomskog prostora.

Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa četiri nove odluke Saveta EU o restriktivnim mjerama zbog destabilizacije situacije u Ukrajini ili narušavanja njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) saopštio je danas da je Savet EU 21. jula usvojio tri odluke, a 25. jula jednu odluku o uvođenju ili produženju restriktivnih mjera i proširenju spiska osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenjima, sa odlukama Saveta EU 2022/1271, 2022/1272, 2022/1276 i 2022/1313 usklađuju se zemlje kandidati za članstvo u EU Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina i Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat.

Usklađuju se i zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška kao i članice Evropskog ekonomskog prostora.

Te zemlje će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Savjeta a EU prima na znanje tu posvećenost i pozdravlja je, dodaje Borel u saopštenjima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
11. avgust 2022 01:27