/ - FOTO: WWW.IQAIR.COM
18/12/2023 u 08:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vazduh u Beogradu veoma zagađen, preporuka da se nose maske

Najveće zagađenje zabilježeno je u Borči, kao i opštini Stari Grad, te delovima Zemuna. Preporuka je da se ne otvaraju prozori kada je ovakva zagađenost, a napolju da se nose zaštitne maske

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) vazduh u pojedinim djelovima Beograda jutros je bio jako zagađen (6.45 časova).

Najveće zagađenje zabilježeno je u Borči, kao i opštini Stari Grad, te delovima Zemuna. Preporuka je da se ne otvaraju prozori kada je ovakva zagađenost, a napolju da se nose zaštitne maske.

Na sajtu Beoeka indeks zagađenosti je u pojedinim djelovima Beograda jutros oko pet časova bio iznad 175 (Borča), što znači da je vazduh nezdrav. Navodi se da je vazduh jako zagađen i Lazarevcu.

Sa druge strane, vazduh je zagađen u Obrenovcu, Mladenovcu i Sopotu.

Vazduh se ocjenjuje kao nezdrav i u drugim djelovima Srbije. Prema podacima SEPA, jako zagađenje zabilježeno je jutros u Novom Pazaru. Zagađen vazduh zabilježen je u Čačku, Kosjeriću, Užicu, Smederevu, Pančevu, Surdulici i Velikim Crljenima.

Kod vazduha koji je "jako zagađen", zdravstvene tegobe se mogu javiti i u cijeloj populaciji, s tim što se kod starih, djece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osjetljive grupe je da izbjegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih puteva, ali PM čestice prodiru i kroz njih.

(RTS)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 09:37