Aleksandar Vlahović / - REPRESENT
09/03/2023 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Završen jubilarni 30. Kopaonik biznis forum

Ukoliko se inflacija u eurozoni bude smanjivala, da je realno očekivati da ćemo mi inflaciju u Srbiji do kraja godine prepoloviti i da će se ona do kraja iduće godine vratiti u ciljane koridore, kazao je predsjednik Saveza ekonomista Srbije

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1.600 učesnika, 200 panelista, organizovana su 34 panela, tri sesija i četiri specjalna događaja. Forum je, prema ocjeni Aleksandra Vlahovića, predsjednika Saveza ekonomista Srbije, opravdao očekivanja, a zaključci sa najvažnijeg konferencijskog događaja u zemlji i regionu su se nametnuli već od prvog dana.

- Prvo, živimo u periodu izraženih ekonomskih i geopolitičkih rizika. U ovoj godini se očekuje usporavanje rasta svjetske privrede i posebno usporavanje rasta evrozone. Međutim, ono što je dobro i što su i eksperti Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ocjenili to je da je upornost privredne zone znatno više nego što su očekivali, a to je dobra vijest za nas, što se tiče Srbije, mi ulazimo sa solidnim, dobrim, zadovoljavajućim makroekonomskim parametrima. U ovoj godini vidimo da se to u prva dva mjeseca i nastavljalo, produžava se ta stabilnost, ali to sa druge ne znači sa druge strane da ne treba nastaviti snažno sa ekonomskih reformama. One se odnose pre svega na dalje konkretnije, restruktuiranje i reformisanje velikih javnih preduzeća, zatim na dalje ulaganje i razvoj privrednog ambijenata, da bi se na taj način podstakao nivo domaćih privatnih investicija, jer ocjenjeno je da su domaće privatne investicije iz godine u godinu sve manje i manje, a one su i po udjelu i u investicijama sve smanjive - istakao je Vlahović na kraju ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma. 

Ono što je dodatno ocjenjeno, kako ističe Vlahović, jeste „ukoliko se inflacija u eurozoni bude smanjivala, da je realno očekivati da ćemo mi inflaciju u Srbiji do kraja godine prepoloviti i da će se ona do kraja iduće godine vratiti u ciljane koridore“.

Na Kopaonik biznis forumu je u protekla četiri dana pokrenut veliki broj inicijativa. 

- Moramo da pomenemo Biotech četiri inicijativu, kao i inicijative koje su se odnosile na generaciju Z i njihov ulazak u svijet biznisa. Imali smo dosta sektorskih razmatranja iz poljoprivrede, energetike, energetske sigurnosti, govorili smo o digitalnom povezivanju i uopšte agendi povezivanja. Bilo je razgovora i o mnogim drugim interesantnim temama koje ćemo pretočiti tradicionalno u naš dokument koji se zove Kopanik konsenzus - naveo je Vlahović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:40