/ Фото: Портал Дан
20/03/2022 u 18:38 h
Željka Bojanić, Ana GajevićŽeljka Bojanić, Ana Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Букти пожар код Колашина: Изгорјела кућа, ватрогасци се боре са ватреном стихијом

Од самог почетка акције ватрогасаца улажу се велики напори да се заштите куће и далеководи струје

У колашинском насељу Јасенова, од синоћ букти пожар који је данас прогутао једну кућу, потврђено је за портал Дан.

Од самог почетка акције ватрогасаца улажу се велики напори да се заштите куће и далеководи струје. Гашење разбуктале ватре отежава изузетно неприступачан терен.

image
- Фото: Портал Дан

-У кући се није живјело,око куће је све било зарасло,а нема ни пута до куће,многе куће у селу су напуштене и око њих се не коси и уклања лако гориви материјал,тако да је усвим дjелима велика опасност ,када понеки дођу да "тријебе "имања,и најчешће то раде ватром ,и oнда направе катастофу- казао jе у изjави за портал Дан командир Службе заштите и спасавања Колашин  Жељко Дармановић.

Дармановић је додао да овај пожар може само киша угасити.

-Шири се у многим правцима фронтално ,ми можемо само бранити,гдје можемо прићи,јер велике шумске пожаре може бранити вилики број рук- наглашава он.

Апел грађанима 

Дармановић наводи које су обавезе грађана при заштити од пожара: 

Шумски пожари се гасе: преграбљивањем,контра ватром пошто де преграби ако је вјетар повољан,прављењем против пожарних препрека,просијецањем,прављењем против пожарних влака и путева...грађани су дужни по закону и Наредби о предузимању превентивних мјера заште од пожара са локалног нивоа ,дужни да окосе око објеката,како становања тако и помоћних, уклоне лако горови материјал на безбједну удаљеност, како би сами заштитили своје објекте,али ово ср не спроводи,а садишњим изњенама закона о заштити и спашавању,предвиђен је локални инспектор за заштиту и спашавање да између осталог дјелује на спровођењу поменуте Наредбе и дјелује превенти вно и репресивно, како би се спријечило или умањило ово уништавање природних богастава и објеката...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:39