Ambasada SAD / - Dan
15/03/2024 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD objavila drugi poziv u okviru programa grantova za podršku evroatlantskim integracijama Crne Gore

Ambasada nudi tri programa grantova u 2024. godini u ukupnom iznosu više od 1,1 milion dolara za pomoć izgradnji demokratskih institucija, jačanju civilnog društva, ubrzanju reformi za pristupanje EU i učvršćivanju kredibiliteta Crne Gore kao NATO saveznice.

Odjeljenje za medije, kulturu i obrazovanje Ambasade upravo je objavilo poziv za dostavljanje prijedloga projekata za Program podrške profesionalizaciji medija za 2024. Ambasada je 29. februara objavila poziv za Program malih grandova Demokratske komisije, a do kraja marta oglasiće i Program CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore.

- Program Program podrške profesionalizaciji medija finansira projekte medija, obrazovnih institucija i civilnog društva/nevladinih organizacija koji podstiču razvoj medijskih sloboda i novinarskih profesionalnih standarda u Crnoj Gori. Prijedlozi projekata trebalo bi da se fokusiraju na podršku razvoju visokokvalitetnog, profesionalnog novinarstva; podršku medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju; podršku istraživačkom novinarstvu kroz projekte koji podržavaju nastavak evroatlantskih integracija Crne Gore; i podršku integraciji i etičkoj upotrebi vještačke inteligencije u novinarstvu, uključujući kako se ona može koristiti za borbu protiv dezinformacija i zlonamjernog uticaja - saopštavaju iz Ambasade SAD.

Ambasada će u 2024. dodini dodijeliti do 305.000 dolara kroz Program podrške profesionalizaciji medija, u grantovima u rasponu od 30.000 do 70.000 dolara. Pozivaju se zainteresovani podnosioci zahtjeva da dostave prijedloge projekata do 14. maja 2024. elektronski na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Za detaljne informacije, uključujući uputstvo za prijavu i obrasce, posjetite vebsajt Ambasade: https://me.usembassy.gov/me/poziv-za-projekte-u-okviru-programa-podrske-profesionalizaciji-medija-u-2024-godini/.

- Program malih grantova Demokratske komisije dodijeliće do 320.000 dolara za projekte koji se usredsređeni na toleranciju, različitost i inkluziju unutar crnogorskog društva u sljedećim prioritetnim oblastima: Zaštita ljudskih prava i unaprjeđenje tolerancije, posebno među mladima; Etničke manjine, LGBTQi i rodna ravnopravnost; Osnaživanje žena u političkoj i ekonomskoj sferi; Jačanje civilnog društva. Poziv za dostavu projektnih prijedloga za Program malih grantova Demokratske komisije možete pronaći ovdje: https://me.usembassy.gov/me/poziv-za-projekte-program-malih-grantova-demokratske-komisije-za-2024-godinu/. Program CLEAR – Počistimo korupciju iz Crne Gore dodijeliće do 500.000 dolara za projekte koji pomažu u borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava. Poziv za prijedloge projekata za ovaj program biće objavljen krajem marta 2024 - navodi se u saopštenju. 

Za više informacija o programima Vlade SAD u Crnoj Gori posjetite vebsajt Ambasade: https://me.usembassy.gov/.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:08