Бећковић / Фото: Дан, Срђан Ђиђо Бољевић
11/11/2021 u 19:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бећковић: За будућност Црне Горе су најзабринутији они који још не знају гдје да прелете

Сад је друго полувријеме кад ћерани ћерају оне који су њих ћерали, каже академик

За будућност Црне Горе су најзабринутији они који су на њен рачун живјели и још не знају гдје би прелетјели, као кад се прелази из фирме у фирму, казао је у интервјуу Вечерњим Новостима академик и пјесник Матија Бећковић. 

- Сад је друго полувријеме кад ћерани ћерају оне који су њих ћерали- каже Матија. 

У интервјуу је открио "да му највише недостају они за које још није прихватио да их нема". 

- Најприје они који су отишли изненада и недавно, као митрополит Амфилохије, за кога још не вјерујем да је заувијек отишао- додао је Бећковић. 

А на питање кад ће поново у Црну Гору, академик одговара да је одговоре писао у авиону. 

- Враћам се из манастира Стањевићи код Будве у којем је Његош писао "Лучу микрокозму", а митрополит му је завјештао библиотеку од 25.000 књига, своју једину имовину. Ту би требало да буде новоотворени, велики научни и културни центар јер је манастир Стањевићи и био културна престоница Црне Горе- наводи Бећковић. 

Бећковић је објавио збирку пјесама "Онамо намо. Портрети и песме" и тако заокружио трокњижје мемоарске и пјесничке исповијести о посебним људима, приликама и неприликама, судбинским путевима и путоказима, српској традицији и судбини.

У пјесми "Тробојка" открили сте да "пред очи" призивате Црногорца у народној ношњи, кад вас неко упита који је распоред боја на српској застави.

- То је некад било. Сад као да немам више кога ни да призовем. Чешће код нас можемо видјети и много су инспиративнији индијски сари, јапански кимоно и арапске џелабије.

"Онамо намо" је и наслов познате пјесме краља Николе, за коју је митрополит Амфилохије говорио да је једина права химна Црне Горе. Kако је настала ваша пјесма "Онамо намо" и зашто сте баш њоме затворили трилогију?

- Лако је вама да питате. Мало је што сам је написао него треба и да је тумачим. Лакше ми је да вам кажем да се та пјесма налази на 293. страни. Мени се чини да је пјесма краља Николе ОВАМО, а моја ОНАМО.

У једној пјесми кажете да је "Горски вијенац" успомена на народ. На који народ?

- Имате право. Морали бисмо кренути испочетка. Kоји Његош, чији вијенац, који народ?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:20