Deportacija Bošnjaci / - FOTO: BOšNJAčKO VIJEćE
25/05/2024 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bošnjačko vijeće: Deportacija bošnjačkih izbjeglica-tamna mrlja na obrazu Crne Gore

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori podsjeća da, ni da danas, nakon 32 godine od ratnog zločina deportovanja bošnjačkih izbjeglica, ovaj slučaj nije dobio adekvatan sudski epilog

- Porodice žrtava još nijesu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, kao i da na mjestu gdje je započeo ovaj zločin nema adekvatnog spomen-obilježja, saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća.

Naglašava se da Bošnjačko vijeće traži od Specijalnog državnog tužilastva da, iznova, sistemski i ozbiljno, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog ratnog zločina.

- Tražimo od državne i lokalnih vlasti da se konačno postavi adekvatno spomen- obilježje u krugu zgrade MUP Herceg Novi, čiji su tadašnji službenici-policajci ovaj zločin sproveli, započinjući tako lov na ljude koji su svoje sklonište od ratnih zbivanja potražili u Crnoj Gori. Tražimo da obrazovne institucije iniciraju izmjene nastavnih planova i programa kako bi i kroz školski sistem djeca imala informaciju o ratnim zločinima koji su se desavali u Crnoj Gori i nad njenim građanima - poručuju iz Bošnjačkog vijeća.

Predstavnici Bošnjačkog vijeća će, zajedno sa drugim organizacijama, učestvovati u obilježavanju ovog tragičnog datuma u Herceg Novom.

- Bošnjačko vijeće smatra da je neophodno suočavanje sa prošlošcu i zločinima koji su se dešavali u nedavnoj prošlosti u Crnoj Gori, na njenoj teritoriji ili nad njenim građanima - zaključuje se u saopštenju.

HRA: Novljani ne znaju dovoljno o ratnom zločinu deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 04:19