Vladimir Božović / - DJORDJE CMILJANIC
27/12/2023 u 16:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Milionske infrastrukturne investicije Univerziteta Crne Gore

Govoreći o infrastrukturi, rektor je podsjetio da je Univerzitet Crne Gore fizički raspoređen u više gradova, navodeći da zbog toga ima složen sistem u smislu upravljanja

Univerzitet Crne Gore postao je veliko gradilište, nastavne prostorije su najsavremenije opremljene, proces digitalizacije napreduje u svim segmentima, a budžet za narednu godinu biće veći nego prethodne i iznosiće 35,8 miliona eura.

To je saopštio rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović na  Svečanoj sjednici Senata Univerziteta.

„Podsjetiću da smo prije par godina imali svega 20 miliona, a to je već jedan vrlo krupan dokaz da smo se kretali“, istakao je Božović.

Prema njegovim riječima, značajno je popravljen materijalni položaj, kroz uvećanje ličnih dohodaka naučno-nastavnog osoblja, ali i nenastavnog.

„Možemo da kažemo da smo po tom parametru odskočili od prosjeka u regionu, a valjalo bi da to prate i ostali atributi univerzitetskog života prije svega naučno-istraživačka i umjetnička produktivnost“, rekao je Božović.

Govoreći o infrastrukturi, podsjetio je da je Univerzitet Crne Gore fizički raspoređen u više gradova, navodeći da zbog toga ima složen sistem u smislu upravljanja.

image

Sa svečane sjednice Senata Univerziteta Crne Gore

- DJORDJE CMILJANIC

„To se posebno održava u dijelu infrastrukture, a njeno stanje je zbog generalno nepovoljnih materijalnih prilika vremenom bilo sve teže ponegdje i dramatično. Pristupili smo analizi stanja i usmjerili svoje aktivnosti u tri ključna pravca u cilju opšteg poboljšanja“, rekao je Božović.

Ukazao je da je prvi pravac direktno ulaganje i zahvati koristeći sredstva iz budžeta Univerziteta, uz stručnu pomoć odbora za infrastrukturu.

„Drugo je obezbijeđenje podrške Vlade za krupne infratrukturne projekte kroz Upravu za kapitalne projekte i treće obezbjeđivanje sredstava i investicija od strane donatora i naših privrednih partnera. Aktivno koristeći sve tri linije, Univerzitet Crne Gore je postao veliko gradilište“, naveo je Božović.

Podsjetio je da je rekonstruisan najveći amfitatar u zgradi Tehničkih fakulteta, sa približno 500 mjesta, što je iznosilo 500 hiljada eura.

„Gotovo svi manji amfiteatri na Elektrotehničkom, neki amfitatri i učionice na Prirodno-matematičkom, Građevinskom, Medicinskom i Pomorskom fakultetu u zbiru više stotina hiljada eura.  Nastavili smo sa postupnom rekonstrukcijom zgrade Filozofskog i Fililološkog fakulteta i tu očekujemo da ćemo uskoro u saradnji sa Elektroprivredom pustiti u rad mini solarnu elektranu na krovu ove zgrade“, kazao je Božović.

U toku je, kako je naveo, promjena kompletnih elektroinstalacija u zgradi u vrijednosti oko 500 hiljada eura.

„Pripremljen je projekat postavljanja novog sistema grijanja i hlađenja, koji ćemo pokušati da tokom naredne godine realizujemo preko Uprave za kapitalne projekte. Procijenjena vrijednost te investicije je 1,5 miliona eura“, naveo je Božović.

Podsjetio je da su opremljene i laboratorije na Matalurško-tehnološkom i Prirodno-matematičkom fakultetu, u vrijednosti nekoliko stotina hiljada eura.

„Naglasio bih da je većina prostorija namijenjenih za nastavu opremljena najsavremenijom opremom koja doprinosi kreiranju moderne radne atmosfere. Ova oprema je Univerzitetu dala novu dimenziju i uporedivost sa ugledom univerzitetima iz regiona i Evropske unije“, poručio je Božović.

Ukazao je da je ovih  dana počela rekonstrukcija zgrade Tehnihčkih fakulteta i ulaznog hola, navodeći da je taj projekat vrijedan oko 870 hiljada eura, a da je u poodmakloj fazi pregovora i projekat detaljne rekonstrukcije ostalih djelova zgrade u cilju postizanja energetske efikasnosti.

„Pravovremenom i kompetentnom reakcijom Univerziteta Crne Gore, obezbijeđena su sredstva od tri miliona dolara putem donacije od strane Saudijske arabije što bi se koristilo za rekonstrukciju i nadogradnju aneksa zgrade Tehničkih fakulteta gdje su smještene laboratorije. U zgradi Tehničkih fakulteta zamijenjeni su svi liftovi, u vrijednosti oko 135 hiljada eura. Prostori ove zgrade su osvijetljeni sistemima najmodernije smart rasvjete u vrijednosti oko 300 hiljada eura“, naveo je Božović.

Kazao je da je na Biotehničkom fakultetu urađena zamjena bravarije i sanacija fasade, vrijednosti oko 60 hiljada eura.

„Pri kraju su radovi na nekoliko amfiteatara na Ekonomskom fakultetu, kompletno opremljenih računarskom i ostalom opremom, oko 400 hiljada eura. Počela je izgradanja velikog amfiteatra na Građevinskom fakultetu oko 350 hiljada eura. Imamo puno razloga da vjerujemo da se nalazimo na pragu realizacije dva značajna infrastrukturna projekta u Nikšiću- izgradnje zgrade Filološkog fakulteta, što se procjenjuje na 3,5 miliona eura i fiskulturne sale za potrebe Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje oko 1,1 milion“, naveo je Božović.

Dodao je da je izvršena rekonstrukcija toplane, a vrijednost je milion eura.

„Nakon više decenija imamo konačno otvoren tender Uprave za kapitalne radove za dilataciju A zgrade Tehničkih fakulteta što će iznositi oko 1,2 miliona eura. Očekujemo da će se nastaviti radovi na projektu tri akademije na Cetinju. Po završatku kapitalnog projekta raspolagaćemo sa značajno većim prostorima za Muzičku, Likovnu i Dramsku akademiju“, rekao je Božović.

Arhitektonski fakultet, kako je kazao, proširuje prostorne kapacitete sa postojećih 800 na oko pet hiljada metara kvadratnih, a ukupna vrijednost je 3,5 miliona eura.

„U završnoj smo fazi skidanja neopravdanog moratorijuma na izgradnju zgrade koja bi služila rješavanju stambenih potreba svih zaposlenih na Univerzitetu“, rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, proces digitalizacije Univerziteta napreduje u svim segmentima, svi servisi i administrativne procedure su olakšani, elektronski upis je zaokružen uvođenjem elektronskog potpisivanja Ugovora o studiranju.

„Digitalizovana je postojeća arhiva Rektorata, a to planiramo sa svim jedinicama. Velika tema kojom planiramo da se bavimo je unapređenje digitalne infrastrukture za učenje i unapređenje nastavnog procesa“, saopštio je Božović.

Kada su u pitanju organizacione promjene izdvojio je osnivanje Centra za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije, a već u prvoj godini akreditovan je moderan master program- Informaciona bezbjednost, a upis prvih studenata očekuje se u sljedećem upisnom roku.

„U okviru Centra formirana je i Komisija za cjeloživotno učenje, što predstavlja važan korak u razvoju ove značajne forme obrazovanja. Pored pomenutog master programa na engleskom jeziku osnovan je i drugi program na engleskom jeziku i to na Ekonomskom fakultetu- Ekonomija i biznis, na kome smo ove godine upisali prvu generaciju studenata“, rekao je Božović.

Ove godine je po prvi put realizovan Program istraživačkih boravaka za najmlađi kadar.

Održana je, kako je rekao, druga velika konferencija „Dani dijaspore i prijatelja Univerzitetata Crne Gore“, gdje je ostvarana saradnja sa afirmisanim naučnicima iz dijaspore, a rezultat su brojni naučni radovi, koji će uskoro biti objavljeni u Zborniku.

„Intenzivno radimo na formiranju alumni klubova. Još jedna važna aktivnost jeste osnivanje Festivala umjetnosti, nauke i kulture koji smo inicirali i već radimo na tome da taj Fetsival održimo u godini jubileja Univerziteta“, rekao je Božović.

Kada je u pitanju međunarodna saradnja, strateško opredjeljenje Univerziteta je, kako je pojasnio, uspostavljanje dvojnih diploma sa renomiranim univerzitetima, ali i inovacionih habova, veća mobilnost i naučno umrežavanje.

„Za ove ciljeve smo upostavili izvanrednu platformu, a to je članstvo u Uliseus mreži osam evropskih univerziteta, a kao uvaženom partneru, jedinom u mreži čija zemlja nije u Evropskoj uniji, povjerena nam je realizacija inicijalnog sastanka za novi projekat ove mreže u okviru kojeg smo dočekali preko 100 predstavnika sedam evropskih univerziteta“, rekao je Božović.

Evropska komisija je, kako je dadao, dodijelila Erasmus povelju za visoko obrazovanje za period do 2027. godine, a zahvaljujući čemu se Univerzitetu otvara mogućnost da učestvuje u mnogim internacionalnim projektima.

„Obnovili smo UNESCO katedru za obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava. Prethodna godina je bila vrlo uspješna na planu internacionalizacije Univerziteta Crne Gore na svim poljima. I ove godine smo realizovali niz univerzitetskih javnih tribina, dodatno pokrenuli i studentske javne tribine, a nastavili sa emitovanjem potkasta „Ključne riječi““, kazao je Božović.

U narednoj, godini jubileja, pokrenuće, kako je najavio, projekat stručnih okruglih stolova na kojima će se analizirati ključni problemi, izazovi države i društva, predstaviti strateški koraci za razvoj narednih deset godina.

„Pred nama je godina jubileja našeg Univerziteta i u planu je niz aktivnosti na kojima predano radimo kako bismo zajedno na adekvatan način obilježili značaj Univerzietata i njegovu ulogu u razvoju društva“, rekao je Božović.

Na cečanoj sjednici senata, zvanje profesor emeritus dobili su prof. dr Bogoljub Šijaković, i prof.dr Ranislav Bulatović.

Profesorica Ljiljana Pajović-Dujović, u ime Senata Univerziteta, kazala je da izbor profesora Šijakovića u zvanje profesora emeritusa nije samo kolegijalni gest, već obaveza da se simbolično vrati dug za reprezentativnu predavačku i naučno istaraživačku karijeru uglednog profesora, erudite i intelektualca.

„Profesor Bulatović se posebno isticao u svim apsektima naučno-istraživačkog, stručnog i pedagoškog angažmana“, poručila je Pajović Dujović.

Dobitnik priznanja za ostvarene rezultate i doprinos razvoju Univerziteta redovni profesor Mašinskog fakuteta Darko Bajić, rekao je da je to veliko priznanje i kruna za njegov naučni i istraživački rad, koji traje već tri decenije.

„Ovo je podstrek za dalji rad. Nikad nisam izgubio želju da se bavim ovim poslom. Trudim se da znanje koje stičem eksperimentima i naučno-istraživačkim radom prenesem na mlađe kolege, jer smatram da bavljenje naučno-istraživačkim radom nije lična stvar. Sva moja istraživanja su otvorena, trudim se da što više mladih uključim. Danas biti ovdje među laureatima svih univerzitetskih jedinica je nešto što nadahnjuje i podstiče me da se još intenzivnije bavim naučno-istraživačkim radom“, kazao je Bajović.

Priznanja za ostvarene rezultate i doprinos razvoju naučnoistraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Univerzitetu Crne Gore dobili su profesori Jasmina Ćetković sa Ekonomskog fakulteta, Veselin Mićanović sa Filozofskog fakulteta, Darko Bajić sa Mašinskog fakulteta, Vanja Asanović sa Metalurško-tehnološkog fakulteta, Danijela Stešević sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Svetlana Perović sa Arhitektonskog fakulteta, Velibor Spalević sa Biotehničkog fakulteta, Milena Đukanović sa Elektrotehničkog fakulteta, Milica Vuković Stamatović sa Filološkog fakulteta, Sara Vujošević-Jovanović sa Fakulteta dramskih umjetnosti, Maja Šofranac sa Fakulteta likovnih umjetnosti, Kosta Goranović sa Fakulteta za posrt i fizičko vaspitanje, Nina Serdar sa Građevinskog fakulteta, Aleksandra Klisić sa Medicinskog fakulteta, Vedrana Marković sa Muzičke akademije, Zorica Đurović sa Čpomorskog fakulteta, Velibor Korać sa Pravnog fakultat, Slavica Petović sa Instituta za biologiju mora, Maša Ždralević sa Instituta za napredne studije i Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka.

(PR centar)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:08