/ foto: lazar ružić
27/12/2023 u 12:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

BS podnijela amandmane: Jednako tretirati civilne žrtve rata, porodicama omogućiti pomoć države

Amandmani koje je naš klub poslanika predložio, usklađeni su i sa inicijativama i apelima brojnih organizacija i udruženja, sve u cilju donošenja pravednog i kvalitetnog zakonskog rješenja, koje će tretirati civilne žrtve rata podjednako, navode iz BS-a

Klub poslanika Bošnjačke stranke podnio je osam amandmana na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koji za cilj imaju jednako tretiranje civilnih žrtava rata, kao i pravo porodice civilnih žrtava rata na pomoć od strane države.

- Amandmani koje je naš klub poslanika predložio, usklađeni su i sa inicijativama i apelima brojnih organizacija i udruženja, sve u cilju donošenja pravednog i kvalitetnog zakonskog rješenja, koje će tretirati civilne žrtve rata podjednako. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje su podnijeli poslanici Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, nijesu obuhvaćene civilne žrtve rata kao kategorija lica za koja se veže pravo koje njihove porodice ostvaruju i koja lica je potrebno zaštititi ovim Zakonom. lako civilne žrtve rata nijesu direktni korisnici prava po osnovu predmetnog Zakona, smatramo da isti moraju biti obuhvaćeni kao lica za koja se prava njihovih porodica vežu, odnosno iz čijih okolnosti slučaja prava proizilaze- navodi se u saopštenju.

Takođe, predloženim izmjenama Zakona nije precizirano ko su civilne žrtve rata, a što smatraju da mora biti definisano ovim Zakonom.

- Osim toga, izmjenama koje su definisane u Predlogu kojima je definisana porodica civilne žrtve rata nijesu obuhvaćena lica koja su državljani Crne Gore, a stradali su izvan teritorije naše države (npr. oteti putnici iz voza u Štrpcima), kao ni lica koja su stradala u vezi sa ratnim dešavanjima, u periodu kada na teritoriji naše države nije bilo proglašeno ratno stanje, ali su ta lica žrtve dešavanja koji su nastali u vezi sa sukobima koji su se dešavali u navedenom periodu na području šire teritorije nekadašnje zajedničke države (npr. prinudno nestali na području Kosova poslije ukidanja ratnog stanja). Vjerujemo da će Skupština Crne Gore pokazati da su joj sve žrtve jednako bitne i da nema mjesta njihovom neopravdanom razdvajanju po bilo kojem osnovu- navode iz BS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:19