/ - Фото: Илустрација
29/05/2023 u 07:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Zašto nema novca da crnogorski učenici idu na Olimpijadu iz fizike?

U obavještenju od 7. aprila pojašnjeno je i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja

Centar za građansko obrazovanje CGO uputio je premijeru Dritanu Abazoviću i ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću, Inicijativu za hitno obezbjeđivanje sredstava i sprovođenje postupka za odlazak crnogorskih gimnazijalaca, njihovih mentora i predstavnika Ispitnog centra na Olimpijadu znanja iz fizike u Tokio

Međunarodna olimpijada znanja iz fizike će se održati u Japanu od 10. do 17. jula 2023. Četiri najbolja crnogorska fizičara Luka Ristanović, Jovan Janković, Andreja Popović i Vuk Čurović, obaviještena su još početkom aprila da će državu predstavljati na takmičenju u Japanu, u julu. Međutim, oni su obaviješteni da nijesu kupljene avionske karte, iz Ministarstva prosvjete saopštili da će “učiniti sve” kako bi đaci otputovali.

- Kao i u ranijim sličnim situacijama, Ministarstvo poštuje zakon koji nalaže striktnu i strogu proceduru kad je u pitanju opredjeljivanje sredstava. Ministarstvo prosvjete će učiniti sve što je u našoj moći, u skladu sa zakonom, kako bi najbolji učenici otišli na olimpijadu znanja iz fizike - saopštili su iz Ministarstva.

U obavještenju od 7. aprila pojašnjeno je i da domaćin takmičenja snosi troškove smještaja i ishrane, a crnogorske obrazovne institucije troškove puta, vize, članarina i zdravstvenog osiguranja.

Iz CGO-a jasno poručuju da ovim učenicima zakonski pripadaju sredstva iz Fonda za podršku talenata, jer su se kao pobjednici prva tri mjesta na državnom takmičenju automatski kvalifikovali za međunarodno takmičenje.

- Poznato je da su sredstva iz Fonda za podršku talenata samo nekoliko godina unazad prelazila sumu od pola miliona eura. Kako se sad troše? I kako je moguće da se ne mogu pokriti troškovi avionskih karata crnogorskog tima koji treba da budu ‘ambasadori znanja’ države Crne Gore - pitaju iz CGO.

U CGO naglašavaju da je ovo još jedna slika praznih obećanja političara koja se odnose na unaprijeđenje obrazovanja mladih, a i razlog zašto imamo hronično zapušten obrazovni sistem za koji ne mari nijedna Vlada.

- Javnost ima pravo da zna zašto se na ovom štedi dok ministri putuju kao nikad ranije - zaključuju u CGO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:24