Душко Јовановић / Душко Јовановић - Душко Јовановић
26/05/2021 u 17:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Убиство Душка Јовановића рана домаће медијске сцене

ЦГО позива власти да са реторичке посвећености пређу на активно дјеловање, јер док год случајеви попут убиства Душка Јовановића остану неријешени, Црна Гора не може напредовати ни у демократским реформама, ни на путу ка ЕУ

Неријешено убиство директора и главног и одговорног уредника дневног листа Дан Душка Јовановића отворена је рана домаће медијске сцене, поручили су из Центра за грађанско образовање (ЦГО) поводом 17 година од тог злочина.

Из ЦГО-а су казали да је то упозорење институцијама да са ријечи пређу на ђела и омогуће професионалне истражне радње које ће утврдити све почионице и налодогавце.

Они су истакли да су и у овој години новинари у Црној Гори мете "језивих" напада.

Из ЦГО-а су додали да надлежни органи не показују заинтересованост да обезбиједе услове за развој слободе медија и медијског плурализма.

- Од 2010. године у Црној Гори биљежи се 55 напада на новинаре и њихову имовину, што Црну Гору чини земљом у којој се новинари не могу без страха и посљедица бавити истраживачким новинарством - наводи се у саопштењу ЦГО-а.

Они су оцијенили да је за државу која стреми чланству у Европској унији (ЕУ) понижавајуће да ће наредне године, годишњица убиства Јовановића доживјети "пунољетство", а да се и даље не зна ко је наредио, организовао и спровео убиство.

Из ЦГО-а су истакли и да никада није утврђена одговорност за неђелотворно спровођење истраге.

- Нерасвијетљавање овог екстремног случаја, као и других напада на медија, ствара подстицајну климу за друге облике угрожавања слободе медија - наводи се у саопштењу ЦГО-а.

Истраживање ЦГО-а је показало да 38.5 одсто грађана сматра да су новинари и имовина медија у Црној Гори угрожени.

- То је потврда и ранијих тврдњи ЦГО-а да су напади на новинаре резултирали и растом аутоцензуре односно падом броја новинара који су спремни да се посвете професионалном и истраживачком новинарству - казали су из ЦГО-а.

То, према њховим ријечима, утиче на укупни пад квалитета извјештавања и не може бити од користи за објективно информисање.

- Позивамо власти да са реторичке посвећености пређу на активно дјеловање, јер док год случајеви попут убиства Душка Јовановића остану неријешени, Црна Гора не може напредовати ни у демократским реформама, ни на путу ка ЕУ - закључује се у саопштењу ЦГО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:21