/ - CGO
26/03/2024 u 14:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CGO: Utvrđeno nezakonito postupanje specijalne tužiteljke Bošković

Tužilački savjet (TS) jednoglasno je utvrdio da specijalna tužiteljka Nataša Bošković nije zakonito postupala u procesuiranju krivične prijave koju je Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio protiv nadležnih u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

CGO je krivičnu prijavu podnio protiv nadležnih koji su radili u MPNKS tokom 2021. godine, kada je taj resor vodila Vesna Bratić.

Iz CGO-a su na društvenoj mreži X naveli da je TS utvrdio nezakonito postupanje Bošković postupajući po pritužbi te nevladine organizacije (NVO) oko zakonitosti rada tužiteljke.

- Državna revizorska intitucija (DRI) je MPNKS dala duplo negativno mišljenje – u dijelu finansijske revizije i pravilnosti poslovanja - a što prate brojna i detaljna obrazloženja za kršenja zakona i procesura u upravljanju budžetom od 219.193.714 EUR - rekli su iz CGO.

Iz te NVO su naveli da, između ostalog, DRI konstatuje da su milionski iznosi isplaćeni bez osnova, kako u dijelu transfera prema javnim institucijama, tako i kod rashoda za usluge.

Kako su kazali iz CGO, DRI je konstatovala da su nezakonito isplaćivane zarade i ugovori o dopunskom radu, kod više od 50 odsto zaposlenih obuhvaćenih revizijom.

- DRI konstatuje da za najveći dio ugovora o pružanju konsultantskih usluga nema pravnog osnova niti dokaza o rezultatima rada angažovanih lica (stavka za ove usluge je preko 3,5 miliona EUR), kao i da javne nabavke nijesu sprovođene u skladu sa zakonom - naveli su iz CGO.

Iz te NVO su rekli da se nadaju da će se Bošković nakon takve procjene TS-a konačno profesionalno posvetiti predmetu, koji je zadužila prije 16 mjeseci i “držala do sada u fioci”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:37