/ - фото: ДЕМОС
16/11/2021 u 09:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДЕМОС: Новчане казне за насилнике замијенити затворским

Због забринутости грађана,када је породично насиље у питању, Форум жена ДЕМОС-а иницирао је састанак са државним секретаром Бојаном Божовићем

Представница Демоса Наташа Колчевић предложила је да се укину новчане казне за починиоце породичног насиља и да се казне усмјере на издржавање затворске казне. Евиденција насилника, али и обавезно лијечење психопатолошког насилног понашања довело би до озбиљнијег санкционисања и спречавања понављања кривичних дјела ове врсте, казала је она.

Због забринутости грађана, а због изузетно тешког стања у Црној Гори, када је породично насиље у питању, Форум жена ДЕМОС-а иницирао је састанак са државним секретаром Бојаном Божовићем. Састанак је одржан у просторијама Министарства правде,људских и мањинских права, преноси РТЦГ портал.

- Надзор рада центара за социјалну и дјечију заштиту и увођење специјалне просторије за пријем особе са искуством породичног насиља у просторијама УП, формирања женских тимова у УП за рад са жртвама породичног насиља умањило би могућност секундарне виктимизације жртве- сматра Колчевић.

Чланица предсједништва ДЕМОС-а Ана Влаовић се осврнула на могућност корупције у државним институцијама чиме се заташкавају случајеви и кривци не позивају на одговорност, због чега расте неповјерење у државне институције.

-Нагласила је да се и након развода наставља насиље над женама и дјецом, ускраћивањем додијељене алиментације- наводи се у саопштењу ДЕМОС-а.

Директорица НВО Ксена из Херцег Новог Сања Црнић је додала да и поред добрих закона као што су Закон о заштити од насиља у породици и Стратегије о заштити од насиља у породици која је прописала обавезу израде и примјене Протокола о поступању, превенцији и заштити од насиља над женама и насиља у породици, ситуација на терену у односу институција-жртва је изузетно тешка. “Неопходно је за сваку пријаву насиља процијенити степен ризика и третирати је са високим степеном ризика док се супротно не докаже. Казнена политика без обавезног лијечења насилника за сада нема великог ефекта, ма колико велика казна била”, казала је она.

Психопатологија понашања починиоца указује на потребу терапијског дјеловања третманима за сузбијање и контролу агресивности.

Кривични закон од 2003. препознаје насиље у породици како кривично дјело чланом 220, али се и даље поступци породичног насиља у великој мјери санкционишу пред Прекршајним судом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:08