/ fOTO: IVAN PETROVIć-IPE
07/07/2022 u 10:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dio NVO smatra da potpisivanje Temeljnog ugovora usporava razvoj Crne Gore

U zajedničkom saopštenju ove NVO su pozvale Abazovića i Danijelu Đurović, poslanike i članove Vlade da se uzdrže svakog poteza koji bi, kako smatraju, ugrozio šansu Crne Gore za EU

Najavljivanje urgentnog potpisivanja „temeljnog ugovora“ usporava razvoj zemlje, a takva tema traži vrijeme, stručnu, transparentnu raspravu, a nikako donošenja odluka u uzavreloj atmosferi, poručeno je iz grupe nevladinih organizacija.

Saopštenje potpisuju nevladine organizacije Juventas, Cemi, Kvir Montenegro, SOS Nikšić, Crnogorski ženski lobi, Spektra, Prima i STANA, a iste su pozvale premijera Dritana Abazovića, predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović, poslanike i članove Vlade da se uzdrže svakog poteza koji bi, kako smatraju, ugrozio šansu koju je Crna Gora dobila da bude primljena u ubrzanoj proceduri u Evropsku uniju.

- Dijelimo zabrinutost i zbunjenost dijela domaće i međunarodne javnosti zbog utiska da većina u Vladi Crne Gore, umjesto da ubrza tempo ispunjavanja obaveza prema EU, nameće teme koje dijele crnogorsko društvo, koje prijete neizglasavanju nosilaca pravosudnih funkcija, za koje je potrebna tropetinska podrška u Parlamentu, kao ključnog kriterijuma za dobijanja završnih mjerila- kaže se u reagovanju.

Grupa NVO smatra da Crnoj Gori ne treba podjela na dobitnike i gubitnike, već društvena kohezija, poručujući da Vlada ne smije biti generator podjela u društvu.

- Crna Gora je dobila priliku da postane punopravna članica EU u narednih nekoliko godina, te da u naredne dvije godine okonča pregovore o članstvu. To je volja gotovo 80 odsto građana Crne Gore. Ne postoji nijedno pitanje koje toliko spaja crnogorske građane kao težnja da zemlja postane  punopravna članica EU- navodi se u reagovanju.

Iz grupe NVO su ocijenili da Vlada koja je tražila i dobila mandat upravo na ispunjavanju uslova za brzim članstvom u EU, treba snažno da se posveti tom zadatku, bez odlaganja.

- Od Predsjednika Crne Gore, premijera, članova i članica Vlade, predsjednice Skupštine i poslanika i poslanica, svih partija, nevladinih organizacija i stručne javnosti tražimo djelovanje koje je nesporno vodi učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju, što znači uspostavljanje sistema vladavine prava, osiguravanje poštovanja ljudskih prava, jačanje institucija, jačanje povjerenja u institucije, borbu protiv kriminala i korupcije, zaštitu životne sredine, očekivane bolje uslove života- ističe se u reagovanju.

Nvodi se da pristupanje Evropskoj uniji podrazumijeva i ustezanje od priprema, te potpisivanje od strane Vlade dokumenata koji nisu usaglašeni sa zakonima zemlje.

- Tražimo da odložite sve teme koje nas dijele, te da ispunite bez odlaganja zahtjeve Evropske unije. Hitno tražimo da u adekvatnoj proceduri i sa odgovarajućim kvalitetom ishoda izaberete članove sudskog savjeta, sudije Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca te omogućite da Crna Gora dobije završna mjerila u poglavljima 23. i 24. - poručili su iz grupe NVO.

Smatraju da je o pitanjima o kojima ne postoji saglasnost potrebno raspravljajti !“kada odblokirate proces evropskih integracija“.

- Svjesni smo da ako ne uspunite ove uslove do kraja ovoga mjeseca od građana ste uzeli ovu priliku- istakli su iz grupe NVO.

Kazali su da ne dozvoljavaju da se građanima Crne Gore oduzme evropska budućnost zbog ličnih ili partijskih interesa.

-Od vas očekujemo da poštujete zakone ove zemlje i da bez odlaganja na agendu vratite pitanja koja su od suštinske važnosti za zemlju, a onima koje nas dijele, nađete način da uspostavite dijalog zainteresovanih strana u cilju smanjenja tenzija i donošenja rješenja koja su u korist svih građana ove zemlje, poštujući pravo na slobodu vjeroispovijesti i druga ljudska prava. zaključuje se u reagovanju grupe NVO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:36